Mersin ve İçel'de siyasi hayat
İçel and Mersin political life (1923-1950)
  1. Tez No: 344578
  2. Yazar: MEHMET PINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESİN DERİNSU DAYI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Türk İnkılap Tarihi, Political Science, History, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Mersin, Siyaset, Parti, Halkevi, Seçimler, Mersin, Politics, Political Party, Community Center, Elections
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 580
Özet
Mersin, Anadolu'nun en eski şehirlerinden biridir. Coğrafi konumundan ve stratejik özelliğinden farklı medeniyet safhaları geçirmiş, tarihi derinliği olan eski bir şehirdir. Bu konumundan ötürü önemli bir ticaret merkezi haline gelen Mersin, bu özelliğinden ötürü çok farklı kültürlere beşiklik etmiştir. Bu özelliğini Cumhuriyet döneminde uzun yıllar korumuştur.Cumhuriyet'in ilanı ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi, Çukurova teşkilatlanması için Mersin'i önemli bir yer olarak görmüştür. Özellikle Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde muhalefet partililerinin Mersin'de güçlü olması renkli ve canlı bir siyasi hayatın ortaya çıkmasına yol açmıştır. Bu zenginlik ve farklı siyasi yapı Türk siyasetinin genel gidişatını da etkilemiştir.Beş bölümden oluşan bu çalışmada,1923-1950 Mersin ve İçel'de meydana gelen siyasi gelişmelerin hangi düzeyde Türk siyasi hayatını etkilediği ve Türk siyasi hayatında yaşanan gelişmelerin hangi ölçülerde Mersin'in siyasi hayatını belirginleştirdiği ele alınmıştırBu çalışmada Ankara, İstanbul ve Mersin'deki arşiv ve kütüphanede bulunan belge, kitap, dergi ve gazetelerden faydalanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMersin was one of the oldest cities in Anatolia. Owing to its geographical location and strategic position, it had been into different civilization phrases; therefore, it is an ancient city, which has historical profoundity. Mersin, which becomes an important trade center, has been cradling for a number of different culture. It had been protected this property for years in Republic era.Cumhuriyet Halk Partisi had considered Mersin as a significant place for organizing Çukurova. Especially in the first years of Republic the strength, of the opposition parties in Mersin caused a vivid political life. This variety and difference in political structure effected course of the events in Turkish policy.In this study, which consists from five parts, the political progress in Mersin and İçel between 1923 and 1950, and at what level effecting the Turkish political life, and in which dimensions highlighting the political life of Mersin has been handled. The documents, books, and newspapers in the archieves and libraries in Ankara, Mersin, and İstanbul has been utilized fort his study.