An analysis of agglomeration economies and their economic impacts in Turkey through the lens of new economic geography approach
Yeni ekonomik coğrafya perspektifinden Türkiye'deki yığılma ekonomilerinin varlığı ve ekonomik etkileri
  1. Tez No: 344628
  2. Yazar: GAMZE KARGIN AKKOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FUAT OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Ekonomik Coğrafya, Yığılma Ekonomileri, İmalat, New Economic Geography, Agglomeration Economics, Manufacturing
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
İktisadi analize mekan boyutunu katan yeni ekonomik coğrafya yaklaşımı, yığılma ekonomilerini ve yoğunlaşmaları temel alan bir teori olarak önem kazanmıştır. Bölgesel düzeyde yığılma ekonomileri ve dı?sallıkların belirlenmesi, bölgeye özgü politikaların geliştirilmesi için önemli bilgiler sunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türk imalat sanayinde yığılma ekonomilerinin varlığını ve ekonomik etkilerini analiz etmektir. Çalı?maya, Türkiye NUTSI ve NUTSII düzeyinde yer alan bölgeler dahil edilmiştir. 2003 - 2008 yılları arasını kapsayan döneme ait veriler, sektörel olarak NACE Rev. 1.1 sınıflandırmasına göre TÜİK' in Yıllık iş istatistiklerinden elde edilmiştir. Analiz yöntemi olarak, statik panel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Analiz sonucunda hem Türkiye genelinde hem de bölgeler bazında yığılma ekonomilerinin türleri ve ekonomik büyümeye etkisi belirlenmiştir. Türkiye genelinde, yerelleşme ekonomilerinin ve Marshallyan dışsallıkların etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bununla beraber, endüstriyel çeşitliliğin artması ?eklinde görülen kentle?me ekonomilerinin büyümeyi olumsuz etkilediği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The new economic geography approach bringing spatial aspect to the economic analysis has gained importance as a theory based on agglomeration economies and concentration. Determination of agglomeration economies and externalities in regional level provides vital information for developing region-specific policies. The purpose of this study is to analyze the presence of agglomeration economies in Turkish manufacturing industry and their economic effects. The study covers NUTSI and NUTSII level regions of Turkey. The data covering the period between the years 2003- 2008 is obtained from the Annual Business Statistics by TÜ?K (Turkish Statistics Institute) in accordance with NACE Rev. 1.1 classification. As the analysis method, the static panel data analysis method is employed. As a result of the analysis, the types of agglomeration economies and their effects on economic growth are determined both regional level and country-wide for Turkey. The result that localization economies and the Marshallian externalities are powerful all across Turkey is obtained. Additionally, urbanization economies, which appear as the increase of industrial diversity, are observed to have a negative effect on economic growth.