The economic situation of the Ottoman State state at the begining of 20th century
20. yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti'nin ekonomik durumu
- Tez No: 344633
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Büyük Ekonomik Güçler, Ekonomik Performanslar, Büyüme Oranları, Ottoman State, Great Economic Powers, Economic Performances, Growth Rates
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu tezde, Osmanlı İmparatorluğu ve Büyük Güçlerin ekonomik durumları 19. yüzyılın başlarından Birinci Dünya Savaşına kadar olan süreçte analiz edilecektir. Tez, 1800-1913 yılları arasında bu milletlerin ekonomik performanslarını ele alacaktır. Ayrıca bu süreç içinde Osmanlı İmparatorluğunda gerçekleşen endüstriyelleşme ve modernleşme hareketleri incelenecek ve ekonomik sonuçları ortaya çıkarılmaya çalışılacaktır. Bu hususta ortaya çıkarılan bulgular ışığında Osmanlı Devletinin ekonomik olarak olmasa da 1908 senesinden itibaren ortaya çıkan yönetimsel sorunlardan yıkıldığı gösterilecektir. Bunlara ek olarak, 1800-1913 seneleri arasında Osmanlı Devletinin ekonomik gerilemeden ziyade belirli oranda büyüdüğü gösterilecektir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, economic structure of Ottoman State and The Great Economic Powers are analyzed from the beginning of 19th century until First World War. It investigates economic performances and conditions that led to the First World War between the years of 1800 and 1913. The effects of industrial revolutions and modernization on Ottoman economy are also investigated in a detail manner along with other economic consequences. The main findings show that the collapse of Ottoman State was the results of administrative errors from the beginning of 1908. In addition, this thesis revealed that Ottoman State realized an economic growth between 1800 and 1913.