Arap-İsrail sorunsalı karşısında Türk Dış Politikasının oluşum sürecinde Türk Basınının etkisi
The effect of Turkish Media over the formulation of Turkish Foreign policy on the Arab-İsraeli conflict
- Tez No: 344634
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İDRİS DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Uluslararası İlişkiler, Journalism, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Basın, Dış Politika, Arap-İsrail Sorunu, Gazete, İletişim, Press, Foreing, Politic, Arab- İsrael Conflict, Communication
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bilgi ve bilginin üretim süreçleri üzerindeki denetimin, mülkiyetin paylaşım tarihi ile koşut bir seyir izlediği söylenebilir. Toplumda gücü elinde bulunduran kesimler insanlık tarihinin her döneminde bilginin üretici aktörlerini, üretim ve dağıtım alanlarını kendi etki ve yetki alanları içerisinde tutmaya önem vermişlerdir. Bilgi ve düşünce işiyle uğraşan insanlar yönetimlerin yakın denetiminde ve gözetiminde olmuşlardır. İşte insanlara bilgi ve haber veren en önemli mekanizmalardan birisi de basındır. Kamuoyunun birçok konu hakkında bilgilendirilmesinde, ikna edilmesinde ve harekete geçirilmesinde basın organlarının önemli bir katkısı vardır. Kamuoyunu yönlendiren ve yöneten bir mekanizma olma özelliğine sahip olan basın organları yaptıkları haberler ile iç politikada ve dış politikada etkin bir görev üstlenmektedir. Bu çalışmada da dördüncü güç olarak demokratik rejimlerin vazgeçilmez öğelerinden biri olan basının, Arap ?İsrail Sorunsalı Karşısında Türk Dış Politikasının Oluşumuna nasıl bir etki yaptığı tespit edilmeye çalışılmıştır. İç politikada kamuoyunu yönlendirebilme ve yönetebilme yeteneğine sahip olan basının dış politikada da aynı etkiye sahip olup olmadığı tartışılmıştır. Aynı zamanda çalışmada, basının uluslararası alanda yaşanan bir olaya nasıl yaklaştığı tespit edilerek, yayın politikalarının haberler üzerindeki ektileri ölçülmeye çalışılmıştır. Tüm bu varsayımlardan hareketle özellikle dış politikayı yönlendiren unsur olarak görülen ve ulusal çapta yayın yapan 10 adet gazetenin, (Yeni Sabah, Hürriyet, Vakit Yeni Gazete, Cumhuriyet, Tercüman, Akşam, Milliyet, Zafer, Zaman, Yeni Şafak) İsrail Devleti?nin kuruluşundan günümüze belirli dönemleri incelenerek, basının dış politika oluşumundaki rolü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
It can be argued that the control over knowledge and over its production stage has observed similar stages of the history of the distribution of wealth. Those who acquire the power within the society have attached a great importance to keep the actors of production and distribution of knowledge under their authorities. People who are concerned with the knowledge and thinking have been under the close inspection of the administrations. Press is one of the most important mechanisms that provide knowledge to the society. Press organs have important contributions in providing information, convincing and activating the society. Press organs that have a mechanism of directing and administrating the society undertake important responsibilities in both domestic and foreign policy by the news that they have made. In this study, the effect of press, which is one of the inevitable four aspects of democratic regimes, in the formulation of Turkish Foreign Policy on the Arab-Israeli conflict has been investigated. Press has a capability of directing and administrating the society in domestic politics; it has been argued if it has such capability in foreign policy, as well. The study, at the same time, tries to evaluate the effects of publication policies over the news in the context of an event taking place in the international arena. In these respects, the effect of the press over foreign policy has been identified by scrutinizing the formation of the Israeli state and some certain periods up to date by 10 newspapers that have been published in the national scale and have the capacity of influencing foreign policy.