Filistin sorununda FKÖ ve HAMAS faktörü
PLO and Hamas factor in Palestine issue
  1. Tez No: 344643
  2. Yazar: SITTIKA BALLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERHAT AHMET ERKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Filistin, İsrail, FKÖ, HAMAS, İç Çatışma, Palestine, Israel, PLO, HAMAS, Inner Conflict
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1948 yılında İsrail Devletinin kurulması ile birlikte gelişen İsrail-Filistin Sorununu ve iki örgüt olan FKÖ ve HAMAS'ın Filistin Sorunu üzerindeki etkilerinin tespit edilmesidir. Çalışma, Filistin Sorununu İngiliz Hükümeti'nin Yahudiler için yurt kurma fikriyle Balfour Deklarasyonunu ilan etmesinden itibaren geçen süreyi kapsamaktadır. Çalışmanın varsayımı Filistin Sorununun çözülememesinde FKÖ ve HAMAS arasında yaşanan çatışmanın belirleyici bir rol oynadığından hareket edilerek planlanmıştır.Sonuç olarak FKÖ ve HAMAS arasında iki başlılık yaşanmaktadır. İsrail, FKÖ ve HAMAS arasında iç çatışma çıkartarak kendisiyle yapılan mücadeleyi zayıflatmak istemiştir. FKÖ ve HAMAS arasındaki bu bölünmüşlük bağımsız Filistin Devletinin kurulmasına da büyük bir engeldir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is the founding of the Israel Government in 1948 with their growing Israel-Palestıne problem. Furthermore the two organizations PLO AND HAMAS dispute effects will identify. The work includes the idea of the English Government, who proclaims the Balfour Declaration to build a Jewish dorm.The assumption of the study is that the conflict between HAMAS and PLO is the most important problem for the Palestinian Statehood.Consequently, there is rivalry between the PLO and HAMAS, Israel made inner Conflict between PLO and HAMAS because of this inner conflict Israel wanted to weaken the struggle against itself. This divided freedom between PLO and HAMAS has been obstacle to be founded independent Palestıne country, too.