Kamu sektörü muhasebe denetimi etkinliğinin, muhasebe çalışanları üzerine etkisi: Uşak ilinde bir alan araştırması
The impact of public sector accounting control efficiency on accounting employees: A field research in the province of Uşak
  1. Tez No: 344647
  2. Yazar: ZEHRA GENÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TUNGA BOZDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Sektörü, Kamu Sektörü Muhasebesi, Denetim, Muhasebe Denetimi, 5018 Sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, Kamu Sektörü Muhasebe Çalışanları Jel Sınıflaması: D70, D73, M40, M42, P35, Public Sector, Public Sector Accounting, Auditing, Accounting Controlling, The Public Financial Management and Controlling Law No. 5018, Public Sector Accounting Employees Jel Classification: D70, D73, M40, M42, P35
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kamu Sektörü Muhasebe Denetimi Etkinliğinin, Muhasebe Çalışanları Üzerine Etkisi: Uşak İlinde Bir Alan Araştırması başlıklı bu tezde; kamu mali yönetiminin temel unsurlarından biri olan kamu sektörü muhasebesi sisteminin, uluslararası kamu sektörü muhasebe standartları ile kamu sektörünün hesap verilebilirlik, mali saydamlık ve ekonomiklik ilkeleri çerçevesinde değerlendirilerek, denetim etkinliğinin muhasebe çalışanlarını nasıl etkilediği üzerinde durulmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, ?Kamu Kurumları Mali Birim? çalışanlarının kamu sektörü muhasebe sisteminin, denetiminin ve etkinliğinin belirlenmesidir. Araştırma Uşak ilindeki kamu kurumlarını kapsamaktadır. Bu kapsamda araştırmaya rassal olarak seçilen 24 kamu kurumundan 102 mali birim çalışanı katılmıştır. Veri toplama yöntemi olarak ise anket tekniğinde yararlanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 18.0 paket programı kullanılarak; güvenilirlik, madde ve faktör analizleri, KMO (Kaiser-Meyer-Olkin) Örneklem Yeterliliği Testi, Barlett Küresellik Testi ile bağımsız değişken boyutlarının bağımlı değişken boyut üzerindeki etkilerini ölçmek için regresyon analizi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar ise % 95 güven aralığında p < 0,05 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Yapılan araştırma sonucuna göre bilgiye ulaşım kolaylığı ve hazırlanan 9 hipotezin 6? sı kabul edilirken, 3? ü reddedilmiştir. Kurulan bu hipotezlerden etik boyutu ile denetim ve bilgiye ulaşım kolaylığı boyutu arasında anlamlı bir ilişki, denetçinin bağımsızlığı boyutu ile bilgiye ulaşım kolaylığı ve bilgi sisteminin anlaşılabilirliği arasında anlamlı bir ilişki ve görev bilincinin geliştirilmesi boyutu ile denetim ve bilgiye ulaşım kolaylığı boyutları arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Elde edilen bu bulgular ışığında hazırlanan anketin ve oluşturulan ölçeğin akademik araştırmalarda başarı ile kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu Yüksek Lisans Tezi, Uşak Üniversitesi BAP birimi tarafından proje olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis entitled ?The Impact of Public Sector Accounting Control Efficiency on Accounting Employees: A Field Research In The Province Of Uşak?, it is laid stress on how the accounting control efficiency affects public sector employees by reevaluating public sector accounting system which is one of the primary elements of public finance management within the scope of public sector accounting standards and accountability, financial transparency and economy principles. In this context the aim of this study is to determine the controlling efficiency of Public Sector Financial Department employees and Public Sector Accounting System. The research includes the public enterprises in Uşak. In this context, 112 financial department employees working at 24 arbitrary public enterprises have been incorporated into the study. As data collection technique; survey method has been used. Reliability analysis, item analysis, Kaiser-Meyer-Olkin Measure of Sampling Adequacy, Barlett?s Test of Sphericity and regression analysis measuring the effect of independent variables on dependent variable have been used by using SPSS 18.0 packaged software. The obtained results have been evaluated with 95% confidence interval and a significance level of no more than a 5. According to the obtained results; while the accessibility to information and the 6 hypotheses have been accepted and 3 hypotheses have been rejected. It has been seen that there is a significant relationship between ethic and controlling and accessibility to information, that there is a significant relationship between auditor independence and accessibility to information and intelligibility of information system and that there is a significant relationship between improving sense of mission and controlling and accessibility to information. In the light of obtained findings; it has been came to the conclusion that executed survey and scale may be used successfully in academic studies. This master degree thesis, has been supported by Scientific Researches Department, Uşak University.