Uşak halı motiflerinin seramik yüzeylerde uygulanabilirliği ve kişisel uygulamalar
Uşak carpet motifs on ceramik and applications
  1. Tez No: 344661
  2. Yazar: FATMA NUR TAYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ÜSTÜN, DOÇ. DR. İSMAİL YARDIMCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Güzel Sanatlar, Crafts, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Halı, Seramik, Uşak, Carpet, Ceramic, Uşak
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Halı, sanat tarihi ve Geleneksel Türk el Sanatlarının önemli bir alanı ve Türk gündelik yaşantısının vazgeçilmez unsurudur. Halı, dünyada ilk bulunan eşsiz halı parçası örneği Pazırık halısı ile Türklerin dünya medeniyetlerine sunduğu bir sanat ve kullanım eşyasıdır. Türk topluluklarının yaşadıkları bölgeler, gelişen yaşantı ve kültür etkileşimi ile çok zengin kompozisyon şemaları, motif, renk, sanat anlayışları ile günümüze kadar gelmiştir. Halının Anadolu'da çok fazla dokunduğu ve halı sanatını etkileyen şehirlerden biri de Uşak yöresidir. Uşak yöresinde dokunan halılar yüzlerce yıl dünyanın birçok ülkesinde istenilen, aranan ve kullanılan prestij ürünü sayılan halılar olmuştur. Uşak halı kompozisyonlarının, motiflerin ve renklerin zenginliği seramik sanatının dekor zenginliği ile birleştirilerek, seramik dekorlarının sanatsal etkisini zenginleştirilmesi düşünülerek çalışmalar yapılmıştır
Özet (Çeviri)
Carpet is an indispensable element of Turkish everyday life and important area of Art history and traditional Turkish handicrafts. Pazırık`s carpet is the world's first sample piece of carpet. With this unique sample, the Turks have provided an important work of art and utility items to the world's civilizations.Turkish communities from different regions with growing cultural interaction, reflected their motives, colors, and their sense of art on carpet compositions and carried them to the present. Uşak is one of cities that affected most the art of carpet and woven in Anatolia. For hundreds of years, carpets woven in this region were demanded, wanted and used as prestigious products in many countries of the World.In this study, the art of Usak carpets? rich compositions, motives and colors were combined with the ceramic art?s decor application. At this point, the art of carpet and the art of ceramic gained special esthetics within an original concept.