Makedonya'da Bulgar komite faaliyetleri ve Boris Sarafof
Bulgarian committee activities in Macedonia and Boris Sarafof
  1. Tez No: 344683
  2. Yazar: HAKAN TAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEYNEP İSKEFİYELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Makedonya Meselesi, Bulgaristan, Komiteler, Boris Sarafof, Macedonian Question, Bulgaria, Committees, Boris Sarafof
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Fransız İhtilaliyle birlikte tarih sahnesindeki yerini alan milliyetçi hareketler tüm dünyadaki siyasi dengeyi değiştirmiştir. Sınırlarında farklı etnik alt grupları barındıran imparatorluklar bu durumdan en çok etkilenen devletler olmuşlardır. Dönemin en büyük devletlerinden biri olan Osmanlı İmparatorluğu da milliyetçilik nedeniyle ayaklanan çeşitli milletlerle karşı karşıya gelmiştir. Balkan Yarımadası?nda yayılan ulus devlet düşüncesi bölgede olduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu?nda da büyük bir kargaşaya neden olmuştur. Sırpların ve Yunanların yaşadığı bölgelerin Osmanlı'dan ayrılmasından sonra, Bulgarlar da ayrılmak istemişlerdir. Ancak, Bulgarların“Büyük Bulgaristan”hayalinin önemli bir parçası olan Makedonya'daki ısrarı ?Doğu Sorununun? bir parçası olarak ?Makedonya Meselesine? yol açmıştır. Bulgarlar 1885'te Şark Rumeli Vilayeti?nin ilhakından sonra Makedonya ile ilgilenmeye başlamıştır. Bu amacı gerçekleştirmek için komitelerden yararlanılmıştır. Bulgarlar tarafından kurulan bu komiteler Osmanlı İmparatorluğu?nun aczini kanıtlamayı amaçlamışlardır. Bundan sonra Avrupalı Devletlerin olaya müdahale etmesi ve Makedonya?nın işgale hazır hale gelmesi planlanmıştır. Bu çalışma Makedonya?daki Bulgar komite faaliyetlerini, özellikle de Yüksek Makedonya Komitesi ve bu komitenin lideri olan Boris Sarafof'un etkinliklerini incelemektedir. Makedonya Meselesinin ve Bulgarların ?Büyük Bulgaristan? kurma sürecinde yürüttükleri aktiviteler Boris Sarafof'un hayatı, Yüksek Makedonya Komitesi?ndeki etkinlikleri ve Avrupa seyahatleri incelenerek aydınlatılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The nationalist movements which took their place in the historical stage with the French Revolution changed all the political equilibrium all over the World. The empires in which there were several ethnic sub-groups in their boundaries were the most affected states. Ottoman Empire, one of the biggest states of the time had also came upon the nations which were revolted because of the nationalism. The nation state idea which had been spread among the Balkan Peninsula lead to great chaos in the territory as well as in the Ottoman Empire. After the territories where Serbian and Greek had been living separated from the Ottoman, Bulgarian wanted to segregate too. However, the insistence of the Bulgarian on Macedonia, which was an important part of the ?Great Bulgarian? dream, resulted in ?Macedonia Question? as a part of ?Western Question?. Bulgarian started to concern Macedonia after the Eastern Rumelia Province was annexed in 1885. The committees were used in order to fulfil that goal. The committees which were founded by Bulgarian aimed to justify the failure of Ottoman Empire. Then, it was planned that European States were to European States were to impound the situation and Macedonia would be ready to be occupied. This study examines Bulgarian Committees in Macedonia, especially Higher Macedonian Committee and the activities of the leader of this specific committee Boris Sarafof. Via examining the life of Boris Sarafof, his activities for Higher Macedonian Committee and his visits to the Europe; it is aimed to enlighten the Macedonian Question and the activities conducted by Bulgarian with in the ?Great Bulgarian? state building process.