I. Meşrutiyet Dönemi Makedonya'da Bulgar çete faaliyetleri
The Bulgarian mob activities in Macedonia at the era of 1st Monarchy
- Tez No: 298239
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Makedonya Meselesi, Bulgar komiteleri, Bulgar çeteleri, Bulgar eşkiyaları, Macedonian Question, Bulgarian Committees, Bulgarian mobs, Bulgarian terrorists, Ottoman Empire
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Tarih boyunca, bir çok milletin bir biriyle mücadele sebebi ve alanı olan Makedonya, bu mücadeleler sonucu muhtelif devletlerin yönetimine geçmiş bir coğrafya olması hasebiyle büyük önem arz etmektedir. Bu sebeple, sayısız göçlere ve savaşlara sahne olması; ayrıca çeşitli etnik unsurların bu bölge üzerinde hak iddia etmesi, ortaya değişik Makedonya tanımlarının çıkmasına sebep olmuştur. Siyasi sınırlarının yanında, etnik ve dini yapısı da karışık olan bu coğrafya, gerek siyasi gerekse etnik olarak yamalı bohçayı andırır tarzdadır. Makedonya'daki bu siyasi ve etnik durum, milliyetçilik akımının etkisi ile daha da karmaşık bir hal almıştır. Makedonya'daki etnik unsurların her biri, 18. Yüzyılda başlayan ?milliyetçilik? akımının etkisine kapılarak, mezkur bölgeyi kendi topraklarına katmak için büyük bir mücadeleye girişmişlerdir. Bu mücadele, tarihte ?Makedonya Sorunu? olarak addedilmiştir. Makedonya'da hak iddiasında bulunan ulusların her biri, Makedonya'da komiteler kurarak Osmanlı Devleti egemenliğine karşı olduklarını ortaya koymakla kalmamış fiili mücadeleye geçmişlerdir. Komitelerin bu fiiliyatı çeşitli silahlarla ve acımasızca yapmaya başlaması, Makedonya bölgesindeki karışıklığı daha da arttırmıştır. Özellikle de bu çalışmanın özünü teşkil eden ?Bulgar komite ve çetelerinin faaliyetleri?, diğerlerine nazaran Osmanlı Devleti'ni, daha zor duruma düşürmüştür. Çalışmanın kapsamı, I. Meşrutiyet döneminde Bulgar komite ve çete faaliyetleri olarak belirlenmiştir. Berlin Antlaşması'yla başlayan bu süreçte Bulgaristan, Büyük Bulgaristan hayalini gerçekleştirmek için önce Şarkî Rumeli Vilayeti'ni ilhak etmiş, sonra da Makedonya'yı topraklarına dâhil etmek için faaliyetlerini yoğunlaştırmıştır. Bu durum, çete faaliyetleri sebebiyle, yapılması öngörülen ıslahatların da uygulanmasını zorlaştırmıştır. Zaten Bulgarların amacı, ıslahın gerçekleşmesi değil asayişin daha da bozulmasını temin ederek ?Bölgede can güvenliği yok; Osmanlı Devleti gerekenleri yapmıyor? telkini ile Avrupa'nın bölgeye müdahalesini sağlamaktı. Osmanlı Devleti, Makedonya'daki çete faaliyetlerine karşı sıkı önlemler almıştır. Ancak bölgede Bulgar çetelerinin terör eylemleri ve Avrupa'nın bitmek bilmeyen müdahaleleri ile Osmanlı Devleti'nin maddi anlamdaki yetersizlikleri, alınan tüm tedbirlerin sonuçsuz kalmasına neden olmuştur.
Özet (Çeviri)
Macedonia is a very important region since it was a battleground for many nations, and since it had changed hands frequently. Since it witnessed numerous wars and mass migrations, and since many different factions claimed the regions as theirs, many diferent definitions of Macedonia emerged. Dur to the political, ethnic and religious mix of this region, it looks like a political and ethnic amalgamation. This political and ethnic situation had got more complicated with the influence of nationalism. Affected by the sweep of“nationalism”that started in the 18th century, each of the ethnic factions in Macedonia started fighting each other in order to add Macedoniato a their territories. Historically, these fights are referred to as“the Macedonian Question”. Each of the nations that claim Macedonia established committees against the Ottoman government, and they also started physical struggle. They started making armed and brutal attacks, and this complicated the situation in Macedonia even more. Especially the“activites of Bulgarian committees and mobs”, which is the subject matter of this work, gave the Ottoman Empire the most trouble, when compared with the other committees. This work includes the activities of Bulgarian committees and mobs in the era of 1st Monarchy (1. Mesrutiyet) in Ottoman Empire.These activities started with the Berlin Treaty, after which Bulgaria annexed Eastern Rumelia Province in order to establish her ideal of Great Bulgaria. Bulgaria, then increased activities to annex Macedonia. Due to the activities of mobs, this situation made it hard to implement the planned reforms in the region by Ottoman Empire. The aim of the Bulgarians were to prevent reforms, create more chaos, and then get the İntervention from the Europe with the claim that“there is chaos in the region and Ottoman government are not taking the necessary measures”. Ottoman government took good measures against the activities of mobs in Macedonia. However, the terrorist activities of the Bulgarian mobs in the region, continuous interventions of Europe, and poor economical condition of the Ottoman Empire left these measures ineffective.