Sakarya halkının kader anlayışı
People understanding of the kadar of Sakarya
  1. Tez No: 344685
  2. Yazar: MÜCAHİDDİN ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN BİÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kadar, Sakarya People, Islam, Religion, Kalam/Islamic Theology
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kader konusu birçok dinde ve toplumda olduğu gibi İslam toplumunda da tartışmalara konu olmuştur. Kelamcılar tarafından kader konusunda insanın hür olup olmamasıyla ilgili temelde, cebir ve irade ekseninde olmak üzere iki farklı görüşü ortaya konulmuştur. Sakarya ili tarihsel yapılanmasında göçlerin büyük bir etkisi olmuştur. Bunların Sakarya Halkı?nın kültürel mozaik oluşturmasında ve inanç alt yapılarında etkisi olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada araştırmanın ana teması, Sakarya Halkı?nın kader konusunda nasıl düşündüğünün tespit edilmesi olarak ifade edilebilir. Bu ana soruya cevap ararken, Kelam ilmi literatür taramasının yanı sıra, Sakarya Halkı?nı temsil ettiğini düşündüğümüz örneklem grubu üzerinde anket çalışması yapmayı uygun gördük. Bunun gerekçesi ise, kentimizde yaşayan insanların anket yolu ile bu konu hakkında görüşlerine başvurulmasının, realist algı ve duygular için sağlam veriler oluşturmasıdır. Bu kapsamda yapılan çalışmada, Sakarya Halkı?nın ?Kader? konusundaki yaklaşımları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sakarya halkının ?Kader? konusunda; cinsiyet, gelir, eğitim durumu ve benzeri alanlarda ne gibi farklılıklar ve benzerlikler arz ettiğini gösterilmeye çalışılmıştır. Çalışma doneleri doğrultusunda Sakaryalıların ?Kader? konusundaki düşüncelerinin karmaşıklığı tespit edilmiştir. Verilerin ve çapraz tabloların ışığında dikkat çekici sonuçlar elde edilmiştir. Anahtar Kavramlar: İslam, Din, Kader, Sakarya Halkı, Kelam İlmi
Özet (Çeviri)
In many religions and society, Kadar has been a subject of discussion. Kalam methodologists says basically two different opinions that human being free about Kadar. In historical structuring of Sakarya province, migrations had a huge impact. This migrations thought to effect to Sakarya public of creating cultural mosaic and infrastructure. The main problem of research in this study, could be expressed as, How Sakarya public were thinking about Kadar. When seeking an answer this basic question, not only master Islam and Kalam scientific literature represented. But also we did a public survey with public sample that we are thinking represented Sakarya people. The main reason these, people don?t want to give any information about Kadar via interview. And the idea that survey is the most appropriate method for this study. As a result of done in this context, Sakarya People?s approaches about“Kadar”have been identified. The differences have been shown about sex, income, educational status and ect. The complexities of Sakarya resident?s opinion about Kadar were identified. Based on data and cross-tables results were remarkable. And this, the point referred us to study were exhibited true.