Yerel siyasette katılımcılık ve kalkınma (Türkiye'de Yerel Gündem 21 örneği)
Participation and development in local politics (A sample of Local Agenda 21 in Turkey)
- Tez No: 228721
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ SEYYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetim, Katılım, Yerel Kalkınma, Yönetişim, Yerel Gündem 21
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde gelişen ve gelişmekte olan devletlerce bu devletler içerisinde yerini gelişmekte olan devletler içinde yerini alan Türkiye'de gerçek anlamda demokrasiye ulaşma ve insanların yaşam standardını en iyi seviyeye ulaştırma çabasının sürekli gündem konusu olduğu görülmektedir. Demokrasi ve yaşam standardının yükseltilmesi konusunda katkı sağlamış veya sağlayamamış birçok plan, program ve çalışma yapılmıştır ve halende bu anlamda katkı sağlayacağı düşünülen çalışmalar yapılmaktadır.Demokrasi konusunun halen gündemde yerini korumasının sebeplerinden biri ülkemizde varlığını kuvvetle gösteren aşırı merkeziyetçilik problemini çözmek istemeyen yönetici kesimi ile katılım anlayışının, kültürünün olmadığı ve bu konuda isteksiz ve duyarsız olan halkın tutumudur.Ekonomik anlamda toplumun belli bir seviyeye gelememesi dolaylı olarak halkın sosyal ve siyasal ve kültürel yaşantısını da olumsuz etkilemektedir. Yani toplumun yönetime katılması toplumun sosyo-ekonomik düzeyi ile alakalıdır.Küreselleşme sürecinin de etkisi ile kalkınma anlamında dünya genelinde büyük değişimler ve gelişimler yaşanmıştır. Önceleri ekonomik kalkınmaya odaklanan devletler bu hedefin uzun vadede büyük olumsuzluklara neden olacağı düşüncesi ile bu olumsuzluklar ile karşılaşmamak amacı ile sürdürülebilir kalkınmaya odaklanmışlardır. Yine küreselleşme ile bağlantılı olarak devletlerin rekabeti yerini artık kentlerin rekabetine bırakmıştır. Günümüzde artık bölgeler, kentler birbiri ile rekabet halindedir. Bu gelişmeler beraberinde Yerel Kalkınma anlamında girişimlerde bulunulmasını zorunlu kılmıştır.Bu çalışmada 2001 yılında UNDP tarafından Yerel Gündem 21'in Dünya'daki en başarılı uygulayıcılarından biri olarak seçilen Türkiye'de Yerel Gündem 21'in yerel siyasette katılımcılığa ve yerel kalkınmaya etkileri araştırılmıştır. Bu anlamda yerel siyasetin günümüze kadar var olan sorunları ve son yıllarda yerel yönetimler ile alakalı düzenlemeler incelenmiş ve yerel kalkınma anlamında, yerelde mevcut kalkınma aktörlerinin ve araçlarının nasıl değerlendirildiği araştırılmıştır.Yerel Gündem 21'in çalışma sürecinin araştırılması, Yerel Gündem 21'in uygulandığı Belediyelerdeki çalışmaların gözlenmesi ve Yerel Gündem 21 Türkiye Ulusal Koordinatörlüğü ve Yerel Gündem 21'in Türkiye'de en iyi uygulayıcı kentlerinden biri olan Bursa'da, Yerel Gündem 21 Genel Sekreterliği ile yapılan görüşmeler çerçevesinde gerçekten Yerel Gündem 21çalışmalarının hem yerel siyasette katılım hem de yerel kalkınma anlamında büyük katkıları olduğu görülmektedir.Yerel siyasette katılımcılık ve yerel kalkınma anlamında Yerel Gündem 21 çalışmalarında bir takım sorunların olduğu ve bir takım düzenlemelerin yapılması gerektiği de belirtilmelidir. Ancak programın daha iyi tanıtılması ve en önemlisi de Yerel Gündem 21 çalışmalarının en önemli hedeflerinden biri olan ?yönetişim? anlayışının oluşturulması ile bu sorunları büyük ölçüde ortadan kaldıracaktır.
Özet (Çeviri)
The effors to achieve the highest possible standard of life and democracy in it?s real sense indeveloped and developing states as wellas in Turkey, which has it?s place among the developingone, seen to constantly ocupy the agenda today. A considerable number of projects, programmesand studies that have contributed or not to the rise of life Standard and democracy have beencarried out and work aiming at providing contribution in this respect stil continues without fail.One of the reasons why the issue of democracy is stil on the agenda today is teh lack of cultureas well as the sense of participation in management that appears to be unwilling to solve theproblem of exterme centralısm, whose presence is distinctly seen in our country, and the attıtudeof the public showing reluctance and indifference.The fact that the society hasn?t reached a desirable level in terms of economy has indirectly-negative effect on the social, political and cultural life of the public. In other words theinvolvement of the society in the management is closely related to the social and economic levelof the public.With the impact of the globalization process in respect to development, there have beenconsiderable changes and improvements in the world in general. States having previouslyfocused on economic development have now directed their attention to sustainable developmentconsidering the possibility of serious problems in the lon-run caused by this objective; thusaiming at avoiding confrontation with these problems. Furthermore, with relation toglobalization the competition between the states has already been replaced by thatof the cities.Today regions and cities are already in deep competition among themselves. Thesedevelopments respectively, have prompted attempts regarding local development.In this study, the effects of Local Agenda 21 in Turkey, which has been chosen by UNDP in2001 as the country best practising Local Agenda 21 in the world on the involvement in localpolitics and local development have been thoroughly researched. In this respect, the problemsconcerning local politics untill presently as well as recent regulations with regards to localadministration have been studied and the application of currently- available elements andintruments of local development have been well researched.That the Works of Local Agenda 21 have notably contributed to both involvement in Local politics and local development has been shown through detailed study of the process of Local Agenda 21 observation of municipalities practising Local Agenda 21 and interviews with people in high post in the Local Agenda 21.It would be approprite tos tay that there are some problems in the work of Local Agenda 21 in the sense of Local Development and participation in local politics and therefore it is a necessity to make certain regulations. However, all these problems can be eliminated to great extent by large coverage of the programme and, most important of all, by the formation of management perceptiveness that is one of the most significant objectives of Local Agenda 21.