Girişimciliğin bir kariyer olarak tercih edilmesinde dışsal faktörlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A research on the determination of the effects of external factors on preference of entrepreneurship as a career
- Tez No: 344698
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Kariyer, Dışsal Faktörler, Entrepreneurship, Career, External Factors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Girişimcilik, ülkemizin ekonomik kalkınması için önemi her geçen gün artan bir konudur. Girişimcilik; girişimcilerin atıl kaynakları yatırıma dönüştürüp ekonomiye kazandırması, istihdam oranı ve toplumsal refah düzeyinin artırılması açısından önem taşımaktadır. Bu nedenle yatırım neticesinde işgücü, sermaye gibi atıl kaynaklar ekonomiye katma değer olarak geri döndürülebilecek, istihdam ve milli gelir artırılabilecektir. İşsizliğin azaltılması ve atıl kaynakların ekonomiye kazandırılmasına katkı sağlaması bakımından girişimciliğin bireyler tarafından kariyer olarak tercih edilmesi, devlet tarafından da özendirilmelidir. Girişimciler; risk üstlenerek, birtakım zorluklara göğüs gererek başarılı oldukça toplumda da kendi işini kuran diğer bir ifade ile ?işgören? değil de ?işveren? insanların sayısı artacaktır. Bu da girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve girişimcilerin teşvik edilmesi ile mümkün olacaktır. Bireyleri girişimci olmaya iten içsel ve dışsal birçok faktör vardır. Bunlardan başlıcaları; kültür, eğitim durumu, aile, sosyal çevre, ekonomik durum, yasal, siyasal ve idari faktörlerdir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde kavramsal bir çerçeve oluşturularak kariyer kavramı bireysel ve örgütsel boyutlarıyla ele alınmış, kariyer tercihi kavramı ise kariyer seçme kuramları ve kariyer tercihinde etkili olan faktörler bağlamında ele alınmıştır. İkinci bölümde girişimcilik ile ilgili kavramsal bir çerçeve oluşturulmuş, girişimcilik kavramının tarihsel gelişimi, ekonomik gelişmedeki rolü ve önemine yer verilmiştir. Ayrıca girişimcilik süreci, bu süreçte girişimciliğe etki eden dışsal faktörler, girişimciliği destekleyen mekanizmalar açıklanmıştır. Son bölümde ise girişimciliğin bir kariyer olarak tercih edilmesinde dışsal faktörlerin etkisinin belirlenmesine yönelik bir araştırma ve bu araştırmanın bulguları yer almaktadır. Bu araştırmada Sakarya ilindeki girişimcilerden kolayda örnekleme yöntemiyle seçilen 20 kişi ile 15 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış soru formu kullanılarak mülakatlar yapılmıştır. Mülakat dökümleri içerik analizine tabi tutularak girişimcilerin kariyer tercihi olarak kendi işlerini kurmalarında etkili olan faktörlerden dışsal olanları belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma bulgularına göre girişimcilerin kendi işlerini kurmalarını etkileyen dışsal faktörlerin başında aile ve devlet destekleri gelmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğunun iş kurarken ve işlerini devam ettirirken ailelerin büyük ölçüde etkili olduğunu ifade etmeleri aile faktörünün girişimci için etkisini göstermektedir. Katılımcıların yarıya yakınının ise devlet destekleri olmadan işlerini kuramayacaklarını ifade etmesi devlet desteklerinin kısmen etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Entrepreneurship is an issue that gains importance day by day for economic development of our country. Entrepreneurship is important within the aspects of gaining the inactive resources to economy by converting them to investment, increasing the employment rate and social welfare. Therefore, as a result of investment converting the inert resources such as labour force and capital to economic resources by adding value, the employment and national income will be increased. As a career the entrepreneurship must be supported by the Government in order to make contributions to decrease the unemployment level and gaining the inert resources to economy. If the entrepreneurs be successful against to taking several risks and facing many difficulties, the number of the people establishing their own business in other words the number of the ?employers? will increase in the society rather than being ?employees?. This situation will be possible by supporting the entrepreneurship and spreading the entrepreneurship culture. There are several internal and external factors that push individuals to become entrepreneurs. Some of the main factors are culture, education status, family, social environment, economical status, legal, political and administrative factors. The study consists of three parts. In the first part, the conceptual framework of career is constituted according to both individual and organizational aspects. The concept of career choice is discussed in the context of career choice theories and the factors that affect the career preference. In the second part is about the conceptual framework of entrepreneurship and the historical development, role and importance of entrepreneurship on the economic development are discussed. Also the entrepreneurship process, the external factors affecting the entrepreneurship are described. In the last chapter, a research is carried out to determine the external factors that are effective in the choice of career as an entrepreneur. In this research data were gathered by semi-structured interviews that consists 15 questions. 20 participants were chosen by convenience sampling from the province of Sakarya. Interview transcripts are subjected to content analysis to determine the external factors that are affecting the choice of career as an entrepreneur. According to findings of the research, the primary external factors that are affecting the choice of career as an entrepreneur are the support of family and government grants. The vast majority of participants expressed that, their family is important to a great extent while starting and running their business. This shows the importance of family factor for entrepreneurs. Almost half of the respondents expressed that without the support of the government, they could not set up their business shows that government is partially effective.