İbrahim Yıldırım'ın Kuşevi'nin Efendisi romanında dil ve anlatım
- Tez No: 344706
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kuşevi, üslûp, metinlerarasılık, postmodern roman, İbrahim Yıldırım, Bird House, stylistic, intertextuality, postmodern novel, İbrahim Yıldırım
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışma İbrahim Yıldırım?ın Kuşevi?nin Efendisi romanının üslûp, dil ve anlatım açısından incelenmesini içermektedir. Yazarın üslûbunun ortaya konulması adına yapılan çalışma bir ilki teşkil etmektedir. Çalışmanın ilk bölümünde yazarın hayatı, eserleri ve edebi kişiliği değerlendirilmiştir. Çalışmanın devamında ise kuşevleri ile ilgili bilgi verilmiş; mimari, sosyal ve tarihi özellikleriyle kuşevleri incelenmiştir. Ana bölümde ise eserin dili, üslûbu, üslûba etki eden anlatım teknikleri ele alınmıştır. Metinlerarası ilişkinin de ortaya konulduğu bu çalışmada, romanın cümle özelliklerine de ayrıca yer verilmiştir. Roman üzerinde yapılan istatiksel bir çalışmayla kelime varlığı ortaya konulmuştur. Günümüz roman ve öykü yazarlarından önemli bir isim olarak gördüğümüz İbrahim Yıldırım?ın Kuşevi?nin Efendisi romanıyla ilgili yapılan bu çalışmanın edebiyat araştırmalarına katkı sağlayacağı inancındayız.
Özet (Çeviri)
This study includes an examination of the fiction ?Kuşevi?nin Efendisi? by İbrahim Yıldırım, in terms of genre, language and narration. This has been the first examination to reveal the genre of the fiction?s author. The author?s life, works and literary style are reviewed in the first part of this study. Afterwards birdhouses are discussed and they are observed from their architectural, social and historical aspects. The fiction?s language, genre and expressional techniques effecting genre are analyzed in the main section. This study, in which intertexuality is also revealed, includes sentence structure of the fiction, too. Vocabulary is also mentioned with a statistical study on the fiction. We are hopefully in the belief that this study about İbrahim Yıldırım, who is one of the significant authors in fiction and short story, and about his fiction ?Kuşevi?nin Efendisi? will contribute to literary surveys.