16. yüzyıla ait bir şiir mecmuasının incelenmesi (1b-50a)
The analysis of a poetry magazine belonged to 16th century (1b-50a)
  1. Tez No: 344705
  2. Yazar: ELİF TURGUT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. TÜRKAN ALVAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şiir mecmuaları, Klâsik Türk edebiyatı, Ali Emirî Manzum 674, mürettep divan, Poetry magazines, Classical Turkish literature, Ali Emirî Manzum 674, arranged divan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Şiir mecmuaları Klâsik Türk edebiyatında önemli bir yere sahiptir. Bu mecmualar, edebiyatımızda 15. yüzyıldan itibaren görülmeye başlamıştır. Daha sonra bu mecmualar divan ve tezkirelerin dışında Klâsik Türk edebiyatı araştırmalarında kaynak olarak kullanılmışlardır. Şiir mecmualarında yayınlanmış divanlarda yer alan şiirlerin yanı sıra, mürettep divanı veya divançesi olmayan şairlerin şiirleri de mevcuttur. Aynı zamanda bu mecmualarda çeşitli şairler tarafından yazılan nazireler de yer alır. Şiir mecmuaları müellifin zevkine göre seçtiği şiirlerden oluştuğu için o dönemin şiir anlayışını aksettirirler.Bu çalışmada, Millet Kütüphanesi?ndeki Ali Emirî Manzum 674?te kayıtlı 16. yüzyıla ait bir şiir mecmuasının 1b-50a varakları arasındaki 207 şiir, transkripsiyon metoduyla Latin harflerine aktarılmış, söz konusu şiirler yayımlanmış divanlar, yüksek lisans ve doktora tezlerindeki şiirler ile karşılaştırılmış ve aradaki farklar dipnotta belirtilmiştir. Mecmuanın söz konusu varakları arasında 15. ve 16. yüzyıla ait şairlerin şiirleri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The poetry magazines have a crucial place in Classical Turkish literature. These magazines have started to be seen in the beginning of 15th century. In later periods these magazines have been used as a source in Classical Turkish literature studies besides ?divan?s and collections of biographies. Within poetry magazines besides the poetries in published ?divan?s, there are poetries of poets not having arranged ?divan? or little ?divan?. At the same time the nazires written by various poets take place in these magazines. The poetry magazines reflect the poetry mentality of that period because of consisting selected poems by the author?s pleasure.In this work, 207 poetries within the 1b-50a sheets of the Ali Emirî Manzum 674 recorded a poetry magazine at Millet Library belonged to 16th century are translated into Latin letters using the transcription method, related poetries are compared with the poets in the published ?divan?s, the thesis of master of science and the thesis of doctorate of science and the differences are determined in footnotes. There are poetries of which poets belonged to 15th and 16th century in the related sheets of the magazine.