Evli bireylerin cinsel mit inançları, cinsel bilgi düzeyleri, ilişkilerindeki mutluluk düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the among sexual myth beliefs, sexual knowledge, happiness levels in relationship and sexual satisfactions of the married individuals
- Tez No: 344739
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PERVİN SEVDA BIKMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel doyum, cinsel mit, cinsel bilgi düzeyi, ilişkilerde mutluluk düzeyi
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Cinselliğin yaşam kalitesi oluşturan öğeler arasında önemli bir yeri vardır. Cinsel sağlığın hem erkek hem de kadınlarda; ilişkileri, mutluluğu ve yaşam kalitesini doğrudan etkilediği araştırmalarla kanıtlanmıştır. Toplumlarda cinsel sorunların önemli bir nedeni, şaşırtıcı boyutlardaki cinsel bilgisizlik, daha da önemlisi yanlış bilgilenme ve yanlış inanışlardır. Bu çalışmanın amacı da evli bireylerin, cinsel bilgi düzeylerinin, cinsel mit inançlarının ve ilişkilerde mutluluk düzeylerinin, cinsel doyumlarına etkisini incelemektir. Bu nedenle 81? i kadın, 51?i erkek olmak üzere toplam 132 katılımcıya, kişisel bilgi formu, Golombok- Rust Cinsel Doyum Ölçeği erkek ve kadın formu, Cinsel Konular ile İlgili Bilgi Düzeyine İlişkin Değerlendirme Formu, Cinsel Mitleri Değerlendirme Formu, İlişkilerde Mutluluk Ölçeği uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda ilişkilerde mutluluk düzeyinin cinsel doyumu etkilediği bulunmuştur. İlişkide mutluluk azaldıkça cinsel doyum da azalmaktadır. Cinsiyet değişkeni cinsel doyum üzerinde etkili bir değişkendir. Erkeklerin cinsel doyumları kadınların cinsel doyumlarında yüksek bulunmuştur. Hem erkeklerde hem de kadınlarda en çok yanlış bilinen mit ? eşler birbirini seviyorsa seksten de zevk almasını bilirler? olmuştur.
Özet (Çeviri)
Sexuality has an important place among the components which forms the quality of life. It is proved by the reaserches that sexual health directly affects relationships, happiness and the quality of both men and women?s life. One of the important causes of sexual problems in communities is sexual unawareness which has surprising extent, and also more important causes are being misinformed and false beliefs. The aim of this study is to examine the effect of sexual knowledge levels, sexual myht beliefs and happiness levels in relationships of married couples on sexual satisfactions. Therefore, a personal information form, Golombok-Rust sexual satisfaction scale man and woman form, evaluation form of knowlege levels related to sexual subjects, sexual myhts evaluation form and relationship happiness scale has been applied to 132 participants 81 of which are female and 51 of which are male. According to the analysises; it is found that the happiness level of a relationship affects the sexual satisfaction. In a relationship as happiness decreases, sexual satisfaction decreases as well. Gender variable is an effective variable on sexual satisfaction. It is found that men' s sexual satisfaction is higher than women' s. The most common false myth of both men and women is ?if the couple love each other, they may also know how to take pleasure in sex