19.ve 20.yüzyıl kraliyet gelinlikleri
19th and 20th century royal bridals
- Tez No: 344740
- Danışmanlar: PROF. ESİN SARIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kraliyet Düğünleri, Gelinlik, Gelin, Royal Weddings, Bridal, Bride
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
İki kişinin, ruhen ve bedenen bir ömür sürmesini umarak ve dünyaya getirdikleri çocukların korunması amacıyla, bulundukları toplumun kurallarına ve dini inançlarına göre bir araya gelmesine evlilik adı verilmektedir. İlkçağlardan beri, çiftler hayatlarını birleştirmek için söz verdikleri törende kıyafetlerine özen göstermişlerdir. Bu özel günde evlenecek olan kızların giydiği gelinlik adı verilen kıyafet, toplumun inanışlarına ve yaşam şartlarına göre değişim göstermiştir. Gelinliğin kumaşı, rengi, üzerine işlenen taşları gelinin ve ailesinin maddi durumunu göstermiş, statüsünü belirlemiştir. Özellikle Ortaçağ?da kraliyet düğünleri politik açıdan büyük önem taşımıştır. Bu düğünler iki ülke arasında ittifak sağlar ve bu sebeple gelinin kendi ülkesini en iyi şekilde temsil etmesi gerekirdi. Kadife, ipek, saten, kürk gibi pahalı kumaşlardan hazırlanan gelinlikler, elmas, yakut, safir ve inci gibi değerli taşlarla süslenirdi. Kraliyet gelinliklerinde uzun yıllar mor, kırmızı ve gümüş rengi tercih edilmiş, İngiltere Kraliçesi Victoria?nın 1854 yılında gelinliğini beyaz renkte tercih etmesi üzerine yeni bir akım başlamış, beyaz gelinlik herkes tarafından benimsenmiştir. Gelinlikte beyaz renk masumiyetin ve bekaretin sembolü sayılmış, beyaz gelinlik hızla dünyaya yayılmış ve günümüze kadar gelmiştir. Bu çalışmada gelinliğin gelişimi anlatılmış, krallıkla yönetilmiş ve yönetilmekte olan 10 ülkenin, 1900lerden başlayarak günümüze kadar olan, kral, kraliçe, prens ve prenseslerine ait 46 düğüne yer verilmiş, özenle hazırlanan kraliyet gelinliklerinden bahsedilmiş ve araştırmalar görsellerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Marriage refers to a relationship between male and female individuals that is hoped to last for a lifetime. In other words, it?s physical and psychological attachment of partners that provides healthy environment for a growing up child which is related to social and religious rules. Since the first ages, couples take care of their dressing on this special day as they promise to stick up to each other until they die. On this special day, the dress that is worn by the bride is called bridal and it?s style and colour depends on couples beliefs and life conditions. Bridals fabric, colour and style are generally determine the socio economic statue of brides family in certain society. Especially in middle ages, royal weddings applied as an alliance between two nations. Therefore, brides were responsible to symbolize the power and greatness of their nations. Thus, bridals which are made of high quality fabrics, such as, velvet, silk, satin and coat were adorned with gems, such as, diamond, ruby, sapphire and pearl. In 1854, British Queen Victoria chose a white bridal for royal wedding, whereas, other family bridal were coloured in purple, red and silver. Her choice transformed the most preffered colours of royal bridal to white. Since this transformation, white bridals are preffered in most of the weddings around the word and seemed as the symbol of innocence and virginity. In this report, the designing history of bridals, 46 wedding ceremonies form 10 countries that is governed by monarchy and smoothly designed royal bridals are represented and supported by visual items.