Kentsel dönüşüm: Eskişehir üzerine sosyolojik bir inceleme
Urban regeneration: A sociological investigation on Eskisehir
- Tez No: 344784
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Dönüşüm, Yerel Halk, Katılım, Ortaklıklar, Yönetişim, Urban Transformation, Local Residence, Participation, Partnerships, Governance
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 345
Özet
Araştırmada temel olarak, Eskişehir Karapınar Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi?ne dönüşümden doğrudan etkilenen aktörlerin katılımı ve sürece yönelik bakış açıları incelenmiştir. Karma desenin benimsendiği bu araştırmada verileri toplamak amacıyla anket formu, görüşme ve gözlem gibi nitel ve nicel yöntemler kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Eskişehir ili Odunpazarı Belediyesi?nin TOKİ?yle beraber yürüttüğü ?Gecekondun Önleme Bölgesi? olarak ifade edilen ?Karapınar Vadisi 2. Etap Projesi?nin uygulanacağı Karapınar, Alanönü, Huzur ve Erenköy mahalleleri oluşturmaktadır. 2012 yılının Ağustos ve Eylül ayları arasında gerçekleştirilen alan araştırması sırasında, yukarıda belirtilen mahallelerden toplam 371 kişiyle yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Bunun yanı sıra 50?si mahalle sakini olmak üzere resmi ve sivil kuruluşlarla toplamda 59 görüşme gerçekleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS programıyla analiz edilerek Ki-kare, t-test, ANOVA, korelasyon ile çözümlenmiştir. Bulgular, dönüşümün gerçekleştirileceği alanının kullanıcılarının dönüşümü genel olarak ?hem olumlu hem olumsuz? olarak nitelediğini ortaya koymaktadır. Dönüşüme olumsuz yaklaşımın temelinde konuya ve sürece ilişkin bilgi verilmemesi, fikirlerinin sorulmaması ve dönüşümden zararlı çıkacakları yönündeki kaygı vardır. Yerel halkın yanı sıra STK?larla da sürece ilişkin bilgi paylaşımı olmamıştır. Bu anlamda gerçekleştirilecek olan dönüşüm projesinde yönetişimci ve katılımcı bir yaklaşım sergilenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study examine directly affected by the participation of actors and their perspectives on the transformation process in Eskisehir Karapınar Valley Urban Transformation Project. The study was designed as mixed research involving both qualitative and quantitative methods such as interivews, survey forms, observations used to collect data. The field of the study is composed of the neighborhoods of Karapınar, Alanonu, Huzur and Erenkoy all of which are called as ?Slum Prevention Area? by the Municipality of Eskisehir Odunpazarı. The municipality and TOKI carried out a project called ?Karapınar Vadisi 2. Etap Projesi? to regenerate these slum areas. Between the months of August and September of 2012, during the field research, 371 people face-to-face survey was conducted. In addition, 50 neighborhood residents, including governmental and nongovernmental organizations, a total of 59 interviews were conducted. Quantitative data were analyzed by Chi-square, t-test, ANOVA and correlation.Findings shows that the transformation by residents of the neighborhood in general,“both positive and negative”as describing. There is not given information and concern that the transformation will be going harmful on the basis of a negative approach to transformation. Not shared information about the process with NGOs as well as residents of the neighborhood. In this sense, governance and participation have been ignored transformation project, which will be held.