Vergi uyumu ve vergi idaresinin vergi uyumuna etkisi
Tax compliance and the effect of the tax administration on tax compliance
  1. Tez No: 344783
  2. Yazar: ÖZGÜR SAYGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RECAİ DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Vergi uyumu, uyumsuz mükellef, vergi ahlakı, vergi idaresi, Tax compliance, non-compliance taxpayer, tax moral, tax admistration
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 254
Özet
Vergi uyumu mükelleflerin yükümlülüklerini baskı ve zorlama olmaksızın kendiliğinden tam olarak eksiksiz yerine getirmesi anlamına gelir. Mükellef ve vergi idaresi arasında vergilemenin doğası gereği problemler olabilir. Bu problemlerin vergi idaresince tek başına çözülmesi imkansızdır.Mükelleflerin eksiksiz vergi ödemeleri önemli bir davranıştır. Vergi yönetimleri için bu davranış, daha etkin bir vergi sistemi ve vergi hasılatının daha kolay yükselmesi anlamına gelmektedir. Diğer taraftan mükellefler için eksiksiz vergi ödemek, psikolojik manevi tatminler ifade edecektir. Vergi uyumunu geliştirebilmek ve bu doğrultuda politikalar üretebilmek için öncelikle vergi uyumunun kavramsal olarak sınırlarının belirlenmesi gerekmektedir. Sonrasında hangi etkenlerin vergi uyumunu olumlu etkilediği araştırılmalıdır. Vergi ödemek doğuştan gelen bir davranış değil, sonradan öğrenilen bir davranıştır. Dolayısıyla devlet ve vatandaş arasında vergi ödemek üzerine bir öğrenme süreci olmalıdır. Vergi uyumunun incelenmesinde konunun tüm psikolojik sosyal ve ahlaki yönleriyle değerlendirilmesi gerekmektedir. Vergi uyumunun geliştirilmesi uzun dönemde toplumsal olarak vergi ödemenin ahlaki bir davranış olmasına bağlıdır.
Özet (Çeviri)
Tax compliance means the observance of a taxpayer as to fulfill his obligations completely under no pressure or compulsion. Some problems may occur between a taxpayer and the tax administration as a result of the nature of taxation. It is impossible that tax administration can solve these problems on its own.It is an important behavior that a taxpayer pay the taxes full. For tax admistration, this behavior means a more efficient tax system and rising tax revenues more easily. On the other hand, to pay full tax will mean both psychological and spiritual satisfaction for taxpayers. To improve tax compliance and to produce policies accordingly, first of all, it is important to determine the conceptual limits of tax compliance. And after that it is necessary to investigate what factors affect tax compliance in a positive way. Paying tax is not a by-birth behavior but a behavior learned later in life and so there should be a learning process for paying tax between the government end citizens. It is necessary to assess all psychological, social and moral aspects of the subject when examining tax compliance. Improving tax paying, in the long term, depends on tax paying as being socially a moral behavior