Okullarda şiddet ve suç: Eskişehir örneği
Crime and violence in schools: Case of Eskişehir
- Tez No: 344785
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP SUĞUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, Suç, Çocuk Suçluluğu, Gençlik Şiddeti, Violence, Crime, Juvenile Delinquency, Youth Violence
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Araştırmada temel olarak lise öğrencilerinin suç ve şiddet davranışlarına etki eden faktörler (okul, aile, arkadaş çevresi, sosyo-ekonomik durum, medya ve kitle iletişim araçları) üzerinde durulmuştur. Araştırma nicel bir araştırma olarak tasarlanmış bu amaçla hazırlanan anket formu kullanılmış ayrıca nicel yöntemin sınırlılıklarından korunmak amacıyla açık uçlu sorular ve mülakatlarla desteklenmiştir. Araştırma kapsamında 2012-2013 eğitim-öğretim yılı itibariyle Eskişehir?de ortaöğretim kurumlarında eğitimini sürdüren 565 öğrenciden veri toplanmıştır. Ayrıca araştırma kapsamındaki okulların yöneticileri ve rehberlik servisindeki öğretmenlerle görüşmeler yapılmıştır. Veriler SPSS 16.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş Ki-Kare, Korelasyon, T-test ve ANOVA testi ile çözümlenmiştir. Bulgular medya şiddeti, akran grubunun olumsuz etkileri, okul ile düşük bağlar ya da eğitim ile ilgili sorunlar, okulda gerçekleşen aktiviteler katılmama ve boş zamanlarını verimli bir şekilde geçirmeme (boş zamanının büyük bir kısmını televizyon izleyerek veya oyun oynayarak geçirme) ve zayıf ebeveyn-çocuk iletişimi, zayıf ebeveyn kontrolü ve aile bağları gibi ailesel faktörlerin suç ve şiddet başta olmak üzere her türlü davranışının gelişimi üzerinde önemli etkilere sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
In this study we emphasize the factors that affecting the behavior of crime and violence of the high school students (school, family, circle of friends, socio-economic status and mass media). It is evaluated by using quantitative method and questionnaire. Furthermore, in order to avoid the limitations of the quantitative method, the study was supported by interviews and open-ended questions. Moreover, some school administrators and teachers were interviewed face-to-face interviews about youth violence. Data were collected from 565 high school students, resident in Eskişehir. In the analyses of quantitative data, a statistical package program, SPSS 16.0, were used. Quantitative data were analyzed by Chi-square, t-test, ANOVA and correlation. The findings suggest that, media violence, negative peer group influence, low school engagement or educational aspirations, lack of involvement in school activities and poor use of leasure time (such as spending most of their leisure time watching TV or videos) and familial factors, such as poor parent-child communication, low parental monitoring and family support increase the likelihood of aggressive and violent behavior in youth.