Lise öğretmenlerinin sendikal örgütlenmeye bakışları: Eskişehir ili örneği
The views of high school teachers to unionization: With the example of Eskişehir province
  1. Tez No: 344788
  2. Yazar: MEHMET AKSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİME GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sendika, Kamu Görevlisi, Öğretmen, Örgütlenme, Syndicate, Public Servant, Teacher, Organization
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu araştırmanın amacı, Eskişehir il merkezindeki liselerde görev yapan öğretmenlerin sendikal örgütlenmeye ilişkin görüşlerini belirlemektir. Lise öğretmenlerinin sendikal örgütlenmeye ilişkin görüşleri; cinsiyet, kıdem, görev, eğitim düzeyi, görev yaptığı okul türü, sendika üyelik durumu ve üye olunan sendika gibi değişkenler hesaba katılarak incelenmiştir.Çalışma için gerekli veriler alanyazın taraması ve anket uygulaması yoluyla elde edilmiştir. Uygulanan anketle elde edilen veriler SPSS 17.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Anketteki maddelerle ilgili olarak elde edilen veriler için ?Normalite Testi? uygulanmıştır. Bunun için ?Kolmogorov-Smirnov Testi? yapılmış, ancak verilerin ?normal dağılım? göstermediği saptanarak ?Nonparametrik İstatistiksel Yöntemin? uygulanmasına karar verilmiştir. Verilerin analizinde öncelikle tüm bağımsız değişkenler için frekans (f), yüzde (%) ve aritmetik ortalama değerleri hesaplanmıştır. Ayrıca, araştırmada nonparametrik istatistiklerden ?Mann-Whitney U Testi? ve ?Kruskal-Wallis H Testi? kullanılmıştır. Niceliksel verilerin karşılaştırılmasında ikiden fazla olmayan bağımsız ortalamalar arasındaki farkı test etmek için Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla grup durumunda parametrelerin gruplararası karşılaştırmalarında Kruskal Wallis H-Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular %95 güven aralığında ve %5 anlamlılık düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonuçları şöyledir: Lise öğretmenleri sendikal örgütlenmeye genel anlamda olumlu yaklaşmışlardır. Lise öğretmenlerinin sendikal örgütlenmeye ilişkin görüşleri arasında ?cinsiyet, görev, mesleki kıdem, eğitim düzeyi ve görev yaptığı okul türü? bakımından istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı bulunmuştur. Lise öğretmenlerinin sendikal örgütlenmeye ilişkin görüşleri arasında ?herhangi bir sendikaya üye olup olmama durumu bakımından ?öğretmenlerin örgütlenme nedenleri ve öğretmenlerin örgütlenmeme nedenleri? boyutlarında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine high school teachers' opinions on unionization in Eskişehir city centre. High school teachers' opinions on unionization were examined by considering variables such as gender, seniority, duty, educational status, employment place, syndical membership and the syndicate enrolled. The required data for the study were gathered by means of literature search and questionnaire conduct. The data gathered through questionnaire were analyzed by using the package programme SPSS 17.0 for Windows (Statistical Package for Social Sciences). In the first part of the questionnaire, there are nine questions in order to determine teachers' personal details, and there are fifty two questions in the second part. The average frequency, percentage and arithmetic value of the teachers' personal information were calculated. For the data gathered from the second part of the questionnaire, Normality Test was applied. For this, Kolmogorov-Smirnow Test was done, but after having seen the data didn't show normal distribution, it was decided that Nonparametric Statistical Method should be employed. In data analysis, firstly, frequency (f), percentage (%) and arithmetic averages for all independent variables were calculated. Then, Mann-Whitney U Test and Kruskal Wallis H Test among nonparametric statistics were used. In comparison of quantitative data, Mann Whitney U Test in order to test the difference between at most 2 independent averages and Kruskal Wallis H Test in order to compare parameter groups if there are more than two groups were done. Also, the relation between the independent variables of the research was tested with Spearman Correlation analysis. The data gathered was estimated at 95% confidence interval and 5% significance level.The results of the research: High school teachers generally have a positive approach to unionization. It has been found that there is no statistically significant difference between high school teachers' opinions on unionization in terms of gender, duty, seniority, educational status and employment place. It has been found that there is a positive correlation between teachers' expectations from syndicates and their reasons for unionization in teachers' opinions related to unionization. As teachers' expectations from syndicates increase, their reasons for unionization increase.