World of Warcraft oyuncularının oyundaki karakterleriyle bağlantı kurma algıları ile sosyolojik yabancılaşma düzeylerine yönelik algıları arasındaki ilişki
Relationship between World of Warcraft players connection perception with game characters and their sociological alienation levels perception
  1. Tez No: 344789
  2. Yazar: SERNAZ TIRPAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MESTAN KÜÇÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: World of Warcraft, sosyolojik yabancılaşma, sanal dünya, yeni medya, oyun, MMORPG, World of Warcraft, sociological alienation, virtual world, new media, game, MMORPG
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Tasarımı ve Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, araştırmaya katılan World of Warcraft oyuncularının oyundaki karakterleriyle bağlantı kurma algıları ile sosyolojik yabancılaşma düzeylerine yönelik algıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bu amaç doğrultusunda araştırmaya katılan World of Warcraft oyuncularının demografik özellikleri, günlük oyunu oynama saatleri oyunu oynama nedenleri, oyundaki karakterleriyle bağlantı kurma algıları ve sosyolojik yabancılaşma düzeylerine yönelik algıları belirlenmeye çalışılmıştır.Bu araştırmada nicel veri toplama tekniğinden yararlanılmıştır. Nicel veriler, ölçme aracı tekniğinden yararlanılarak araştırmaya katılan World of Warcraft?ın Türk oyuncularından elde edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular doğrultusunda, araştırmaya katılan World of Warcraft oyuncularının oyundaki karakterleriyle bağlantı kurma algıları ile sosyolojik yabancılaşma düzeylerine yönelik algıları arasında yeterli düzeyde bir ilişki bulunamamıştır. Bununla beraber araştırma sonuçları araştırmaya katılan World of Warcraft oyuncularının oyundaki karakterleriyle bağlantı kurma algılarının ne çok kuvvetli ne de çok zayıf olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca araştırma sonuçları araştırmaya katılan World of Warcraft kullanıcılarının sosyolojik yabancılaşma düzeylerine yönelik algıları gerçek hayata karşı bir yabancılaşma yaşadıklarını göstermiştir
Özet (Çeviri)
The main goal of this research is to reveal the relationship between surveyed World of Warcraft players' connection perception with their game characters and their sociological alienation levels perception. In paralel to this goal, surveyed World of Warcraft players? demographic attributes, their daily game playing hours, playing motivations, their connection perception with their game characters and their sociological alienation levels perceptions are investigated. In this research quantitative data gathering technique was used. Quantitative datas gathered by using survey analyse technique from surveyed World of Warcraft?s Turkish players.The findings show that, there is not enough relationship between surveyed World of Warcraft players? connection perception with their game characters and their sociological alienation levels perception. Besides that, results showed that surveyed World of Warcraft players' connection perception with their game characters is neither strong nor weak. At the same time, surveyed World of Warcraft players' results show that players feels sociological alienation towards to real life.