Türkiye'deki kamu bankaları ve özel bankaların performansını etkileyen faktörler: Panel veri analizi
The factors affecting the performance of the Turkish state and private banks: Panel data analysis
- Tez No: 344787
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL ŞIKLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Banka performansı, aktif kârlılığı, özkaynak kârlılığı, net faiz marjı, panel veri analizi, Bank performance, return on assets, return on equity, net interest margin, panel data analysis
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Türkiye'de finansal sektör bankacılık ağırlıklı bir yapıya sahiptir. Bu sebeple bankacılık sektöründe gösterilen performansın düşük ya da yüksek olması finansal sistemi ve böylece tüm ekonomiyi etkilemektedir. Bu çalışmada, Türk bankacılık sektöründe 2002-2011 yılları arasında faaliyet gösteren kamusal sermayeli ve özel sermayeli mevduat bankalarının performansını etkileyen faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla çalışmada, panel veri analizi yöntemi kullanılarak, bankalara özgü değişkenler ile makroekonomik değişkenlerin bankaların aktif kârlılıkları, özkaynak kârlılıkları ve net faiz marjı üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Panel veri analizi sonucunda; bankalara özgü değişkenlerden özkaynakların toplam aktiflere oranının, mevduatların toplam aktiflere oranının ve faiz dışı giderlerin toplam aktiflere oranının, makroekonomik değişkenlerden de faiz oranı ve enflasyon oranının bankaların performansı üzerinde anlamlı etkilerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca çalışmada kamusal sermayeli ve özel sermayeli bankalar arasındaki farklılığı ortaya koymak için kukla değişken kullanılmıştır. Sonuç olarak özel bankaların kârlılık performanslarının kamu bankalarına göre daha iyi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The financial sector has a structure of predominantly as banking in Turkey. For this reason, low or high performance shown in the banking sector affects financial system and so that affects the whole economy. In this study, it is tried to determined that the factors affecting the performance ofstate-owned and privately-owned deposit banks are operating in the Turkish banking sector between 2002-2011. For this purpose, in the study the effects of bank-specific variables and macroeconomic variables on the banks? return on assets, return on equity and net interest margin is investigated by using panel data analysis.At the end of the panel data analysis; it is concluded that the ratio of equity to total assets, the ratio of deposits to total assets and the ratio of non-interest expenses to total assets from the bank-specific variables and interest rate and the inflation rate from the macroeconomic variables have the significant impacts on the performance of the banks. It is also used that the dummy variable to demonstrate the difference between state-owned and private banks. Consequently profitability performance of private banks were found to be better than the state-owned banks.