Gelenek-modern gerilimi: Gadamer-Habermas tartışması üzerinden sosyolojik bir çözümleme denemesi Farklı özellikteki kişilerle yapılan niteliksel çalışma 2013
Tension between tradition and modern: An attempt of sociological analysis on Gadamer-Habermas debate.A qualitative study which has done with different characteristics 2013
- Tez No: 344827
- Danışmanlar: PROF. DR. SEBAHATTİN GÜLLÜLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Tradition, Modernity, Modernism, Modernization, Hermeneutic
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışma, Jürgen Habermas ve Hans-Georg Gadamer? in gelenek ve modern kavramlarının hermeneutik düzlemde değerlendirip açıklama gayretindedir. Habermas ve Gadamer toplumu anlama ve yorumlama etkinliğini hermeneutik düzlemde tartışarak anlamaya çalışmışlardır. Bu araştırma, hermeneutik temelde yürütülmüştür. Sosyal bilimlerde uzun zamandır tartışılan modernlik/modernleşme kavramları, farklı kutuplaşmalardan ve ortaya çıkan anlamlarından dolayı, Türkiye?deki düşün dünyasında da kendine farklı anlamlar bulmuştur. Türkiye?de bugün tartışılan modernlik düşüncesi, Batılı argümanların merkeze alınarak olacağı görüşü kısmen dahi olsa hâkimdir. Batı merkezli olan modernlik hareketleri, Avrupa?nın kendi kültüründen doğan ve kendi reflekslerini taşıyan bu hareket bugün Avrupa?da bile ciddi bir tartışma konusudur. Çünkü aydınlanma ile beraber ortaya çıkan akıl merkezli anlayış birçok toplumsal yapıyı zedelemiş ve sorunlar ortaya çıkmıştır. Bu olguların kısa bir zaman içinde dünyamızı değiştirmesi inanılacak gibi bir şey değildi. Artık binlerce yıllık dünya tarihi değişmişti. Savaşlar, ekonomik sıkıntılar, dinin toplumsal yaşamın dışına itilmesi, psikolojik sorunlar, aile yapısının ciddi değişikliklere uğraması bu değişkenler arasında en önemlilerindendir. Artık küresel çapta bir değişimden söz ediyorduk. İşte bu gelişmeler modernleşmenin batı dışı toplumlardaki etkilerini ve yansımalarını daha net bir şekilde ortaya koymamıza neden olmuştur. Çok çarpıcı sonuçları olan modernliğin, Türkiye?deki yansımalarını karşılaştırmalı bir biçimde değerlendirip, klasik söylemin ve tartışmaların dışında bu gerilimleri, batı dışı toplum merkezli bir anlayışla inceleyip tartışmak, çalışmanın bu noktadaki önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to evaluate and explain Jurgen Habermas?s and Hans-Georg Gadamer?s concepts of tradition and modern hermeneutic context. Habermas and Gadamer have tried to understand the society in the context of hermeneutic as an activity of understanding and interpretation. This research is basically a hermeneutical work. The concepts of modernity/modernization are discussed long time in social sciences. Because of controversial for understandings at they these concepts, found the corresponding different meanings in intellectual world. Today, there is a view of point that the idea of modernity must be in center of western. The movements of modernity which is based in western is controversial even in Europe. The reason based approach that came enlightenment has bruised many social structures and a lot of problems have emerged. It was unbelievable that these facts would change our world in a short time. Thousands of years of history of the world had changed anymore. Now, we were talking about a change on a global scale like wars, economical problems, pushed out religion to the outside the social life, psychologically problems and serious chancing about family structures. These developments led to reveal more clearly the effects and reflects of modernization in non-western societies. In this study, we are trying to evaluate the most striking results of Modernity in the context of the outside of the classical discourse and debate. Thus, we are trying to debate this work which is based non-western societies.