Türkiye'de güvenlik soruşturması uygulamaları ve bunların insan hakları bağlamında değerlendirilmesi: Devlet memuru alımında güvenlik soruşturması
Security investigations in Turkey and their evaluation from human rights perspective: Security investigations in the hiring procedure of public employees
  1. Tez No: 344836
  2. Yazar: ERCAN ORHAN AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ÖZDEN KABOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Hukuk, Education and Training, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik Soruşturması, Sabıka Kaydı, İnsan Hakları, Anayasal Haklar, Kamu Hizmetlerine Girme Hakkı, Security Investigations, Criminal Records, Human Rights, Constitutional Rights, Public Rights
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Devlet, vatandaşlarını ?bazı temel haklarını kullanmalarında mahsuru vardır ya da yoktur? şeklinde de ayrıma tabi tutmaktadır. Bu bağlamda uzun yıllardan bu yana yasal dayanağı olmadığı için tartışılmaya devam edilen ?güvenlik soruşturması uygulaması?, bugüne dek söz konusu olmayan birtakım yasal dayanaklara kavuşturulmuş olduğu halde, tartışılmaya ve pek çok davanın konusu olmaya devam etmektedir. Vatandaşlarımızın ikamet ettikleri yerlerde haklarında soruşturma yapılması ya da evlerine kadar gelinip kontrol edilmesi, tedirgin edici uygulamalar olmak yanında, aynı zamanda Anayasa?ya ve insan haklarına da aykırı uygulamalar olarak nitelendirilmektedir. Zaten bu nedenledir ki devlet memuru alımlarında ya da haricinde Devlet?in güvenlik soruşturması uygulamalarında bulunması, tamamıyla yasal dayanaklara sahip olmayan bir uygulama olarak değerlendirilmektedir. Çalışmada yer verilen anket uygulamasına katılan ve güvenlik soruşturması uygulaması dolayısıyla devlet memurluğuna atanamayan 283 vatandaşımız ile görüşülmüştür. Elde edilen bulgular ışığında da görülmektedir ki; demokratik bir yönetim anlayışının en önemli koşullarından olan ?açıklık? ve ?saydamlık? ilkeleri, Türkiye?de hala tam olarak yerleştirilebilmiş değildir.
Özet (Çeviri)
Governments discriminate their citizens in terms of their use of basic rights. In this context, although the ?security investigations? applications have now a certain legal basis that they never had before , they are still a matter of discussion. Conducting a security investigation around a citizen?s residence or checking them at their home are not only bothersome; but they are also qualified as they are against the Constitution and human rights. That?s why the security investigation conducted by the state in connection with an employment procesess is accepted as an unlawful application. In this study, 283 persons that had undergone security investigation and had not been employed because of the results of these investigations were interviewed. It is concluded that;the principles of openness and transparency, which are the most crucial prerequisites of democratic governance have not taken root yet.