1929, 1973 ve 2008 krizlerinin Minsky'nin finansal istikrarsızlık hipoteziyle değerlendirilmesi
The exami?nation of great crisis (1929, 1973 and 2008) by Minsky's financial instability hypothesis
  1. Tez No: 344835
  2. Yazar: HÜSEYİN TEZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDDİN DİNÇ ALADA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal İstikrarsızlık Hipotezi, Ekonomik Krizler, Belirsizlik, İş Çevrimleri, Financial Instability Hypothesis, Economic Crisis, Financial Instability, Uncertainty, Business Cycles
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmada, (1929-1933, 1973-1975, 1995-1997, 2007-2008) dünya ekonomik krizleri, Minsky?nin ?Finansal İstikrarsızlık Hipotezi? çerçevesinde değerlendirilmiş ve krizlerin nedenleri finansal piyasalarda yaşanan konjonktürle açıklamaya çalışılmıştır. Minsky, finansal istikrarsızlık hipotezi?nde devresel dalgalanmaların, yatırımların finansman şekli dikkate alınmadan açıklanamayacağını savunmaktadır. Hipotezini oluştururken firmalar ve finansal kurumların yapılarının etkilendiği üç finansal devreyle (Hedge, Spekülatif ve Ponzi Finansman) çalışmasını modellemiştir. Bu bağlamda firmaların yatırım davranışlarının konjonktürel bir seyir izlediği ve krizlerin ortaya çıkmadan önce risk koşullarının artmakta olduğu tespit edilmiştir. Çalışmanın temel bulgusu finansal istikrarsızlık hipotezinin 2008 krizini açıklamada başarılı olduğu yönündedir. Gelişmiş kapitalist ekonomik sistemlerin yapısal koşullarının incelenmesinde ?Finansal İstikrarsızlık Hipotezi?nin geçerli olduğu, buna karşın, ekonomik gelişmişlik düzeyi daha zayıf olan piyasalarda meydana gelen krizlerin değerlendirilmesinde ise hipotezin açıklama gücünün yetersiz olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, great economic crisis (1929-1933, 1973-1975, 1995-1997, 2007-2008) were evaluated by examining Minsky?s ?Financial Instability Hypothesis? and some economic thinkers?s contributions. In view of Minsky?s ?Financial Instability Hypothesis? the cyclical fluctuations of the investments can not be explained without considering the modes of financing. According to Minsky?s hypothesis, each unit of economy, government, household, firms and the financial institutions, was affected successively by three financial cases, from ?Hedge Finance? to ?Speculative Finance? and then in the direction of ?Ponzi Finance?. Applications of ?Financial Instability Hypothesis? demonstrate that the examination of structural conditions of the advanced capitalist economic systems is valid, whereas, in the poor economies the explanatory power of the hypothesis become insufficient.