Alkol sorunu yaşayan ve yaşamayan bireylerin suçluluk utanç duyguları, stresle başa çıkma tarzları ve iç-dış kontrol odağı açısından karşılaştırılması
Matching the guilt and shame feelings, ways of coping with stress and internal external locus of control with people who have alcohol problem and who have not
  1. Tez No: 344840
  2. Yazar: GÜLÇİN BİLİM ŞENEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İREM AKDUMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol Kullanım Bozukluğu, Stresle Ba?a Çıkma Tarzları, Kontrol Odağı, Suçluluk Utanç Duyguları, Alcohol Use Disorder, Locus of Control, Guilt and Shame Feelings, Ways of Coping with Stress
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 211
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, alkol kullanım bozukluğuna sebep olabileceği düşünülen değişkenlerin alkol sorunu yaşayan ve yaşamayan bireyler açısından incelenmesidir. Araştırmaya gönüllü olarak katılan, alkol sorunu yaşayan ve yaşamayan bireyler, stresle başa çıkma tarzları, suçluluk utanç duyguları, iç dış kontrol odağı ve sosyodemografik değişkenler açısından ayrıntılı olarak incelenmiştir.Karşılaştırma niteliğindeki bu araştırmanın örneklemi,22-73 yaş arası alkol sorunu yaşayan 130 erkek ve buna ek olarak, yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından eşleştirilmiş, toplumdan rastgele seçilen 130 erkek katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın sonucunda, alkol sorunu yaşayan bireylerin suçluluk utanç düzeyleri, alkol sorunu yaşayan gruba kıyasla, anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Alkol sorunu yaşayan bireylerin dış kontrol odağı yönelimlerinin daha fazla olduğu saptanmıştır. Pasif başa çıkma tarzlarının alkol sorunu yaşayan bireylerde daha sık kullanıldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the variables that are considered to cause alcohol use disorders in terms of both those with and without alcohol problems. The volunteer subjects with and without alcohol problems in this study were examined for ways of coping with stress, guilt and shame feelings, internal and external focus of control and socio-demographic variables.Subjects of this comparative study include 130 males with alcohol problem between 22-73 years old among the outpatients and also 130 males randomly selected from the public with matching features, such as age, sex and educational level. As a result of this study, guilt and shame feelings of the individuals with alcohol problems were found to be considerably higher than that of the group without alcohol problems. The external control focus orientation of the individuals with alcohol problems was determined to be higher. We found that the ways of passive coping with stress are more frequent in individuals with alcohol problems.