İcra ve İflas hukukunda tatil ve talik hâlleri
Suspension and postponemet in execution and bankruptcy law
- Tez No: 344839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAYLAN ÖZGÜR KİRAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: borçlu, tatil, talik, icra takip işlemi, debtor, suspension, postponement, enforcement proceedings
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 239
Özet
İcra ve iflas hukukunda tatil ve talik hâlleri, genel olarak, icra takip işlemlerinin yapılamayacağı zaman dilimlerini ifade eder. Tatil ve talik sebepleri ile bu konuda gerek teoride gerekse uygulamada yer alan sorunlar çalışmamızın konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışma genel olarak, tatil ve talik sebepleri, tatil ve taliklerin etkileri, tatil ve talik hâllerinde yapılan işlemler ve bu işlemlere karşı başvurulabilecek kanun yolu olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde tatil ve talik hâllerini gerektiren durumlar incelenmiştir. Tatil ve talik sebepleri esasen İcra ve İflas Kanununun 51-55 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu hâller, borçlunun yakınlarından birinin ölmesi, borçlunun ölmesi, borçlunun tutuklu veya hükümlü olması, borçlunun askerlik hizmetinde olması ve borçlunun ağır hasta olmasıdır. Ancak bazı hâller vardır ki bu hükümler dışında kalsa da takip prosedürüne devam edilmesine engel olur. İşte bu hâller, bu çalışmada ?tatil ve talik hâllerine benzer durumlar? olarak incelenmiştir. Dolayısıyla bu bölümde sırasıyla, tatil hâlleri, talik hâlleri, tatil ve talik hâllerine benzer durumlar yer almaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde, tatil ve talik hâllerinin etkileri incelenmiştir. Bu kapsamda tatil ve taliklerin icra takip işlemlerine etkisi, sürelere etkisi, takip arkadaşlarına etkisi, kamu hukukundan doğan alacaklar bakımından etkisi yer almaktadır. Tatil ve talik hâllerinin icra takip işlemlerine etkisinin anlaşılabilmesi için öncelikle icra takip işlemi kavramının açıklanması gerekmiştir. Daha sonra tatil ve talik sürelerinin hesaplanması ve değiştirilmesi konusu üzerinde durulmuş, ardından tatil ve talik hâllerinin diğer sürelere etkisi konu olarak işlenmiştir. Çalışmanın son bölümü, tatil ve talikler hâllerinde yapılan işlemler ve bu işlemlere karşı başvurulabilecek kanun yolu incelenmiştir. Tatil ve talik hâlleri icra takip işlemlerinin yapılamayacağı zaman dilimleridir. Ancak bazı işlemler vardır ki ya nitelikleri gereği ya da kanunen istisna tanınması sonucunda tatil ve talik hâllerine rağmen yapılabilmesi mümkündür. Tatil günlerinde haciz yapılması bu duruma bir örnektir. İstisna olarak yapılması kabul edilen bu işlemler dışında bir işlem yapılması hâlinde, başvurulabilecek kanun yolu da çalışmanın son kısmını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Generally, suspension and postponement in Execution and Bankruptcy Law means the time period during which enforcement proceedings can not be performed. In this study, suspension and postponement causes and issues comming out of it, are examined both in theory and practice. This study is composed of three chapters; suspension and postponement causes, legal effects of suspension and postponement, proceedings carried on during suspension and postponement periods and possible legal remedies against those proceedings. In this study, suspension and postponement causes is explained in the first chapter. Suspension and postponement reasons are regulated in articles 51 to 55 of Execution and Bankruptcy Code. These causes are; death of one of relatives of debtor, death of debtor, detention or conviction of debtor, debtors performance of military service and debtors serious disease. Even though they are not mentioned in articles 51 to 55, there are additional causes, which pose obstacle for the carrying on of execution proceedings. These are examined as ?similar situations to suspension and postponement? in this study. To sum up, in this chapter suspension causes, postponement causes and similar situations to suspension and postponement are examined. At a second stage, effects of suspension and postponement are examined. Within this framework, effects of suspension and postponement on enforcement proceedings, legal time limits, joinder of execution parties, public law receivables, are taken into consideration. Firstly the concept of enforcement proceedings is explained in order to comprehend the effects of suspension and postponement on those proceedings. In the second section of this chapter; not only effects of suspension and postponement periods on other legal time limits but also calculation and readjustment of suspension and postponement periods are analyzed. Proceedings carried on during suspension and postponement periods and possible legal remedies against them, are presented in the third chapter of the study. Suspension and postponement periods are understood as periods during which enforcement proceedings can not be performed. However, there are also some proceedings that can be performed despite the suspension and postponement, because of their legal nature or them being explicitly exempted by law. Seizure on suspension days constitutes an example for this situation. Available legal remedies to unlawful performing of proceedings during suspension and postponement periods constitute the last section of this chapter.