Dilovası ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economic geography of Dilovası district
- Tez No: 344866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERHAT ZAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Dilovasi, Industry, Immigration
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışma, Türkiyenin önemli sanayi merkezlerinden olan Dilovasının coğrafi özelliklerinin ortaya konması amacıyla hazırlanmıştır. Bu şekilde, 2008?de Gebzeden ayrılarak ilçe haline gelen ve çevresine göre yeni bir yerleşme olan Dilovasını merkezine alan bir çalışma yapılması amaçlanmıştır. Çalışmanın planı oluşturulduktan sonra ilk aşamada literatür taraması yapılmıştır. Daha sonra sahanın fiziki ve beşeri özelliklerinin ortaya konabilmesi için istatistikler ve haritalar oluşturulmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde fiziki coğrafya özellikleri ele alınmıştır ve yeri geldikçe beşeri coğrafya özellikleri ile ilişki ortaya konmuştur. İkinci aşamada beşeri coğrafya özellikleri ele alınmış ve sanayi-göç ilişkisinin oluşturduğu sonuçlar incelenmiştir. Çalışmanın sonunda, sonuç ve önerilerin olduğu bölüm yer almaktadır. Dilovası, Kocaeli iline bağlı bir yerleşme olup; İzmite 41 km, Gebzeye 12 km ve Kadıköy?e 52 km uzaklıkta bulunmaktadır. Dilovasının 2012 yılı nüfusu 44.981 kişidir ve yüzölçümü 134 km2 olan araştırma sahasında, km2'ye 335 kişi düşmektedir. Araştırma sahasının ana jeomorfolojik görünümünü; Kocaeli Platosu üzerinde yer alan küçük tepeler, plato düzlükleri, plato ile kıyı arasındaki dik yamaçlar ve Dil Deresinin oluşturduğu dar bir ova olan Dilovası düzlüğü oluşturmaktadır. 1960?lı yıllardan sonra gerçekleşen sanayileşme faaliyetlerine bağlı olarak ortaya çıkmış Dilovasının en tipik özelliği, fabrikalarla konutların iç içe geçmiş yapısıdır. Sahamızda arazi kullanımı iki aşamada yanlış gerçekleşmiştir: Birinci aşamada tarım alanları, sanayi arazisine dönüştürülmüştür. İkinci aşamada, fabrikalara yakın araziler üzerinde konutlar ortaya çıkmıştır. İkinci aşama, sonuç olarak fabrikalarla konutların iç içe geçmesi sorununu ortaya çıkarmıştır. Araştırma sahamızdaki sorunlar, ikinci aşamanın sonuçlarıyla ilgilidir. Bu sorunların aşılabilmesi için, konutlarla fabrikaların birbirinden uzak alanlara taşınmasını sağlayacak uygulamalar ortaya konulmalıdır. Ayrıca çevre kirliliğini engellemek için, sanayi faaliyetleri yürütülürken doğal çevrenin korunmasına dikkat edilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study has been carried out to show the geographical features of Dilovasi District which is one of the most important industrial centre of Turkey. Thus this study aims to target Dilovasi which was detached from Gebze in 2008 and became a new habitation in the area. After the plan of the study had been laid out, literature scanning was done. Next statistics and maps of the area are generated to show the physical and human features. In the first part of the study, the features of Physical Geography are dealt and as the occasion arises the relation with the human geographic features are handled. In the second part; features of human geography were dealt and the results of industry- immigration relations are analysed. At end of the study, there is a part including the results and the suggestions. Dilovasi, dependent to Kocaeli City, is in the distance of 41 km to Izmit, 12 km to Gebze and 52 km to Kadikoy. The population of Dilovası is 44.981 in 2012. The square measure of researching area is 134 km2 and 335 people live in each square kilometre. The main geomorphologic view of the study area is; small hills on Kocaeli plateau, plateau, steep slopes between the plateau and the coast and the narrow Dilovasi plane created by the River Dil. Related to the industrial movement after 1960's, the most characteristic feature of Dilovasi is interpenetrating buildings of factories and accommodation of the residents. In the area the misuse of the field occurred in two steps; in the first step the agricultural zone is turned into industrial zone; in the second step, blocks of the apartments of the residents are risen near the factories. As a result of the second step, the problem of interpenetrated structures of residents and factories appeared. The problem in our study area is about the results of the second step. There must be some applicatıons to solve these problems, the houses and the factories to move away from each other. At the same time to prevent pollution to the special nature environment you should be cared as doing industry activities.