Kayıt dışı ile mücadelede vergi aflarının etkinliği
The efficiency of tax amnesty to prevent non observed economy
  1. Tez No: 344974
  2. Yazar: ADİLE ECEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR TEOMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kayıt Dışı Ekonomi, Vergi Afları, Vergi Uyumu, Nonobserved Economy, Tax Amnesty, Tax Compliance
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Günümüzde kamu harcamalarının artması bu harcamaların finansmanının etkin bir biçimde sağlanmasını gerektirmektedir. Bu finansmanın temel kaynağı devletin kayıt altında tuttuğu mükelleflerden topladığı vergilerdir. Bu noktadan hareketle, kamu finansmanının etkin bir düzeyde sağlanmasının iki kritik hususa bağlı olduğu söylenebilir. Bunlardan birincisi kazanç elde eden kişilerin vergi kanunlarına göre vergilendirilmesinin sağlanması yani potansiyel mükelleflerin kayıt altında tutulmasının sağlanması, diğeri ise kayıt altına alınan mükelleflerin kanunlarda belirtildiği şekilde vergilerini eksiksiz bir biçimde ödemesidir. Vergi kanunlarına göre vergilendirilmesi gereken kişilerin tespit edilmesi ve mümkün olduğunca kayıt altına alınmaları özellikle gelişmekte olan ekonomiler için büyük bir sorun olan kayıt dışı ekonomi ile mücadelede önemlidir. Mükelleflerin kayıt altına alındıktan sonra üzerlerine düşen vergi borcunu kanunlarda belli edildiği şekilde eksiksiz ödemeleri ise ülkede uygulanan vergi politikalarına bağlıdır. Bu kapsamda, uygulanan vergi politikalarının bir parçası olan vergi aflarının çıkarılış sebeplerinden biri ekonomideki kayıt dışılığın azaltılması olmakla birlikte afların kayıt dışılıkla mücadelede etkin olmayan bir politika aracı olduğu yapılan çalışmadan elde edilen sonuçlara dayanılarak söylenebilir. Bu çalışmada öncelikle kayıt dışı ekonomi kavramı ayrıntılı olarak incelenmiş, daha sonra vergi affı kavramı üzerinde durulmuştur. Çalışmanın diğer bölümlerinde ise Türkiye?de çıkarılan vergi affı kanunları özellikleri itibariyle ortaya konmuş ve vergi affı-vergi uyumu ilişkisi üzerine yapılan literatür taramasının ardından Türkiye?de vergi aflarının vergi uyumunu etkilemek suretiyle kayıt dışı ekonomi üzerindeki etkileri, yapılan uygulama bölümünde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Recently, the increase in public expenses makes the effective provision of these expenses? financing a must. The main source of this financing is the taxes the government collected from the recorded taxpayers. From this point, it could be mentioned that the provision of the public financing at an effective level is depended upon two critical issues. The initial is the taxation of earners with respect to the tax laws, which means the record of the potential taxpayers; the second is the recorded taxpayers? full payment of taxes in connection with laws. The detection of the taxpayers with respect to laws and to record them are essential in combating non observed economy which is a real big concern for especially developing countries. After recording taxpayers, the full payment concerning laws is based upon the implemented tax policies. Even though the emergence of the tax amnesties which is a part of the implemented tax policies are to decrease the off-the-record, it is not an efficient policy tool in combating off the record. Within this study, initially the non observed economy term was analyzed in detail, then, the tax amnesty term was emphasized. In the other parts of the study, characteristics of the tax amnesty laws enacted were presented and after the literature research on the relationship between the tax amnesty and the tax compliance, effects of the tax amnesty on the non observed economy, through effecting the tax compliance, was reviewed in the empirical part.