Medyatokrasi üzerinden kültür endüstrisinde subliminal mesajların rolü
The role of subliminal messages at cultural industry through mediatocracy
- Tez No: 345263
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA SAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Subliminal, Medya, Kültür Endüstrisi, Medyatokrasi, Subliminal, Media, Cultural Industry, Mediatocracy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Dünya genelinde kapitalist ve batı eksenli düşünce yapısı hüküm sürmektedir. Bu durumun oluşmasını sağlayan birçok etken vardır. Bu amaçla bilimin ve bilimsel çalışmaların ideolojiler uğruna kullanıldığı görülmektedir. Teknolojik gelişmelerle birlikte medya araçları batı eksenli ideolojilerin kabul ettirilmesi uğruna kullanılan araçlar haline gelmiştir. Kapitalist ve batı eksenli düşünce yapısının yayılması fikri, medya araçları ile hayat bulmuş ve tüm dünyayı sarmıştır. Bu anlamda küreselleşme adına medya araçlarının çok yoğun etkisi vardır. Kültür endüstrisi küresel kültür oluşturmak amacıyla hiç durmadan çalışmalarına devam etmektedir. Bu kültürün oluşumunda, insanların zihinsel olarak etkilenebildiklerinin fark edilmesiyle birlikte subliminal mesaj tekniklerinin kullanıldığı görülmüştür. Bu tezin amacı; subliminal mesaj tekniklerinin etkilerini medya üzerinden kültürel manipülasyon bağlamında açıklamaktır. Kültür endüstrisinin yerel kültürleri yoksayarak küresel kültürü oluşturma sürecinde subliminal mesaj tekniklerini ve bilinçaltı ikna telkinlerini kullanıldığı sonucuna varılmıştır. Bunu sağlarken, özellikle ekonomik olarak bağımlı kılmaya çalışıldığı görülmüştür. Çalışma 4 ana bölümden oluşmuştur. İlk bölümde çalışmanın anlamlandırılmasını sağlayacak kavramlar açıklanmış, ikinci bölümde çalışmanın kuramsal çerçevesi belirlenmiş ve kültür endüstrisine değinilmiş, üçüncü bölümde medyanın farkına varılmayan baskı rejimi ve medyatokrasi üzerinden totaliterliği açıklanmıştır. Dördüncü bölümde ise subliminal mesaj teknikleri ile ilgili ana çalışma hazırlanmış ve yorumlanmıştır. Çalışmada genellikle teorik bir analiz ortaya konulmuş ve görsel verilerle bu analiz desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Capitalist and Western mentality are governing all over the world. There are many factors for this situation to happen. It has been seen that science and scientific studies have been used for the sake of these ideologies. With the development of technological improvements, media have become one of the major tools for this aim that make people to accept the Western mentality and ideologies. The idea of deploying Capitalist and Western mentality have been achieved through media tools and surrounded all over the world. For this reason, media tools have a strong effect on globalization. Cultural industry continues to work endlessly to create the global culture. With the realisation that people's subconscious can be affected, it has been seen that subliminal messages techniques are used for the creation of this culture. The aim of this thesis is to explain the effects of subliminal messages techniques through the media in the context of cultural manipulation. It has been concluded that subliminal messages and subconscious persuasion techniques are used in the process of creating the global culture by ignoring local cultures. While achieving this, it has been seen that especially countries are left economical dependant. This study consists of four parts. First part explains the concepts which make the sense of this study. In the second part, the theoretical framework of the study is determined and the cultural industry is referred. The third part explains the unnoticed totalitarianism of media through oppressive regime and mediaocracy. In part four, the main study regarding the techniques of subliminal message are prepared and interpreted. In the study, theoretical analysis has been produced and also supported with visual data.