Denizli'de bir kültür gönüllüsü: Şükrü Tekin Kaptan
A cultural volunteer in Denizli: Şükrü Tekin Kaptan
- Tez No: 345262
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE KAHVECİOĞLU SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Biography
- Anahtar Kelimeler: Şükrü Tekin Kaptan, Halk Kültürü, Folklor, Denizli, Şükrü Tekin Kaptan, Culture of Folk, Folklore, Denizli
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halk Bilim (Folklor) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 227
Özet
Geleneksel kültürlerin unutulmaya ve tek tipleşmenin yaygınlaşmaya başladığı günümüzde halk kültürünün kaybolması veya değişmesi, gelecek nesillere aktarılamaması ve unutulup yok olması gibi tehlikeler söz konusudur. Bunu engellemek ve kendi öz kültürlerini gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla yola çıkan kültür gönüllülerinin yaptığı çalışmalar son derece önemlidir. Bu çalışmaların bilincinde olan Şükrü Tekin Kaptan, halk kültürünün kayıt altına alınıp korunması noktasında önemli çalışmalar yapmış, kendini araştırmaya ve araştırdıklarını gelecek kuşaklara aktarmaya adamıştır. Halk kültürü araştırmalarında önemli bir yeri bulunduğunu düşündüğümüz Şükrü Tekin Kaptan?ın (1942-2007) yaşamı, eserleri ve halk kültürüne olan katkılarının ele alındığı bu biyografik çalışmamızda, Şükrü Tekin Kaptan?ın Türk folklor çalışmalarındaki yeri ve önemini belirtmeye çalıştık. Ayrıca bu çalışmada, Denizli?nin yetiştirdiği en önemli araştırmacılardan birisi olan Şükrü Tekin Kaptan ve onun yöre hakkındaki çalışmaları üzerinde durularak, Denizli?nin sosyal ve kültürel tarihi yanında, yöre halkını ve gelenekleri tanıma açısından da önemli bir çalışma gerçekleşmiş olacaktır.
Özet (Çeviri)
Nowadays traditional cultures began to be forgotten and the standardisation began to become widespread there are dangers such as loss or change in the culture of folk, can not be inherited to next generation and forgetting. The studies of culture volunteers to prevent this and set out to convey their own cultures to the next generations is exteremely important. Being aware of these studies, Şükrü Tekin Kaptan has made significant efforts at the point of record and protection of folk culture, he dedicated himself to study and convey his findings to the next generations. We tried to identify the role and importance of Şükrü Tekin Kaptans (1942-2007) in the Turkish Folklore studies, on this biographical work is considered on Şükrü Tekin Kaptan?s life, studies and contribution to the folk culture that we think he has an important place in the folk culture research. Also in this study, examined that one of the most important researchers trained in Denizli Şükrü Tekin Kaptan and his studies about the territory. This study will be an important work in terms of recognition social and cultural history of Denizli as well as local people and their traditions.