Medya ve demokrasi: Türkiye'de siyasal iktidar- toplum ilişkisinde medyanın rolü
Media and democracy: The role of media in the relation between political power and society
  1. Tez No: 253502
  2. Yazar: NİGÂR DEĞİRMENCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜLAY ÖZÜERMAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Medya ve Demokrasi, Medyakrasi, Siyasal İletisim, Siyasalİktidar, Kamuoyu, Siyasal Manipülasyon, Media and Democracy, Mediacracy, Political Communication, Political Power, Public Opinion, Political Manipulation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
  12. Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 382
Özet
Medyanın dördüncü güç olma sürecinin baslangıcından itibarengünümüze kadar analizinin ele alındıgı bu çalısmadaki amaç; medyanınsiyasal iktidar ve toplumun, iletisiminde belirleyici rolü ve siyasetin dogasıüzerindeki etkinligini arastırmaktır. Türkiye özelinde amaçlanan, siyasaliktidar?toplum iliskisi ve medyanın ekonomi-politigi çerçevesinde, siyasalhayat üzerindeki ölçülebilir etkisini belirlemektir. Bu tezin hipotezi; siyasaliktidar-toplum iliskisinde medya, siyasetin bizzat dogasını ve demokrasiyidegistirecek güce sahiptir, seklindedir.Birinci bölüm, siyasal iktidar, demokrasi ve medya arasındaki iliskininbir analizini sunmaktadır. Bu bölüm aynı zamanda medyanın, sisteminsürdürülebilir bir demokrasinin saglıklı isleyisinde önemli rolünügöstermektedir. kinci bölüm medyanın, siyasal hayatın unsurlarına etkilerinianlamak üzere genel bir teorik çerçeve sunar. Üçüncü bölüm Türkiye'dekimedyanın yapısını hem ekonomik hem de hukuki açıdan resmeder. Dördüncübölümün iki kısmı bulunmaktadır: Medya analizi ve alan çalısması. Tezinuygulamalı geçerliligi 5 Türkçe gazetenin ilk haberleri 2007 yılı parlamentodakisiyasal partiler ve liderleri, Genel Seçimler, Cumhurbaskanlıgı Seçimleri vetoplumsal hareket baglamında içerik analiziyle test edilmistir. Sonuçla sunlarıortaya çıkarmıstır: (a) medya içerigi, sahipligine göre farklılasmaktadır, (b)medya sahipligi neyin haber olacagını belirlemektedir, (c) medya siyaseti,siyasal liderler üzerinde yüzeysellestirmekte ve ne hakkında ve nasılkonusulacagını belirlemektedir. Alan çalısması uygulamaları olarak sunlarıortaya çıkarmıstır:(a) medya temel bir siyasal kaynak olmasına ragmen en azgüvenilir olanıdır, (b) sol ya da sag söylemli medya, var olan siyasal tutumlarıgüçlendirirken ana-akım medya oylar üzerinde etkili olmakta ve bunlarımanipüle etmektedir, bu, ana akım medyanın siyasal pazarlık gücünükuvvetlendirmektedir, (c) okuyucuların siyasal egilimleri ve tutumları, takipettikleri medyanın haberlerinin söylemi ile uyum içindedirBu tez, kitle toplumlarında siyasal iktidar-toplum arasındaki medyaaracılıgıyla gerçeklesen siyasal iletisimin, kapitalizm etkisiyle beraber, medyakartelleri ile karsılıklı bir bagımlılık iliskisine ve güç dengesine yol açtıgını;medyanın dördüncü bir güç olarak siyasal sistemi demokrasidenmedyakrasiye dogru dönüstürmekte oldugunu ortaya koymustur.
Özet (Çeviri)
This study deals with analysis of the process of media?s developmentto be the fourth power from the beginning to present and aims to explore thedeterminative role of media in the communication of political power andsociety, efficiency on nature of politics. This study focuses primarily onTurkey, in the frame of the relation between political power and society and ofthe economy policy of media, to detect the quantifiable effect of media onpolitical life. Our basic hypothesis is that media, in the relation betweenpolitical power and society, has a strong power to change political life itselfand democracy.The first chapter presents an analysis of the relationships betweenpolitical power, democracy and media. This chapter also shows the media isessential to keeping the system working as sustainable democracy. Thesecond chapter presents a theoretical framework to understand the mediaaffects on the components of political life. The third chapter provides a pictureof the current media structure in Turkey, in regards to both economics andlaw. The fourth chapter has two parts: media analysis and the survey. Theempirical validity of the claim was tested by subjecting 5 Turkish newspaper?sfirst page news to content analysis, on the consideration of political parties inthe parliament and their leaders, political movements, General Elections and2007 Presidential Elections. The results indicated that: (a) media contentsdiffer due to ownership; (b) ownership defines which events are newsworthy;and (c) media makes superficial politics over political leaders, and determineswhat to talk about and how. The survey results revealed empirically: (a) mediais the main political source, however, the least trust-able one; (b) the left orthe right media strengthens settled political attitudes meanwhile mainstreammedia sways voters and so it enhances the media cartels' political bargainingpower; and (c) readers' political tendencies and attitudes are congruent withmedia source(s) they follow.This study concludes that political communication between politicalpower and society throughout media in mass societies accompanied bycapitalism effects leads to mutual dependency and power balance betweenmedia cartels. Media as fourth power puts the political system into theprocess of transforming democracy into mediacracy.