Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin kitap okumaya yönelik tutumlarının akademik başarıya etkisi
The effect on academic success of 9th grade students' reading habits at secondary school
  1. Tez No: 345287
  2. Yazar: SUAT ÇETİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURHAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ortaöğretim, Okuma, Okuma alışkanlığı, Akademik başarı, Anlama, 9.sınıf, Secondary education, reading, habit of reading, Academic achievement, Understanding, 9th grade
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu araştırma Ortaöğretim 9.sınıfta okuyan öğrencilerin kitap okuma düzeyini ve kitap okumayı alışkanlık haline getirmiş öğrencilerin bu alışkanlıklarının akademik başarılarını nasıl etkilediğini ortaya koymak üzere hazırlanmıştır. Öğrencilerin okuma alışkanlıklarını tespit etmek ve akademik başarıya etkisini belirlemek için 2011/2012 Eğitim öğretim yılında Muş ilinde öğretim yapan toplam on ortaöğretim kurumunda eğitim gören 273 9.sınıf öğrencisinin okuma tutumlarını ölçen ölçek uygulanmıştır. Ölçeğe verilen yanıtlar doğrultusunda SPSS programıyla sonuçlar değerlendirilmiştir. Elde edinilen bulgular bilimsel kriterler çerçevesinde incelenmiş ve yorumlanmıştır. Okuma alışkanlığı ve akademik başarı arasındaki ilişkinin yaş, cinsiyet, aile, okul, çevre, gelir düzeyi gibi farklı unsurlardan nasıl etkilendiği belirtilmeye çalışılmıştır. Ortaöğretim 9. sınıf öğrencilerinin okuma alışkanlığını etkileyen faktörler tanımlanmış ve okumayı olumlu veya olumsuz yönde etkileyen faktörler açıklanmıştır. Okumayı kalıcı hale getirmek ve okuduğunu iyi anlayabilmek için yapılması gereken faaliyetler çalışmada yer almaktadır. Ortaöğretimde farklı türdeki okullar arasında okuma alışkanlığı seviyeleri ve farklı türlerde okuyan öğrencilerin okuma alışkanlığı ile akademik başarıları arasındaki ilişki incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis has been prepared to reveal 9th grade students? reading levels and how the habits of students who have reading habits affect on their academic achievement. A scale that measures the academic achievement, is implemented to 273 9th grade students who are studying at 10 secondary schools in Muş to determine the reading habits and academic achievement of students in 2011/2012 education year. The results, according to given answers to scale, are evaluated with SPSS program. The data obtained are evaluated and interpreted by the scientific way. How different factors such as; age, gender, family, school, environment and level of income effects on relationship between academic achievement of students and the habit of reading is stated. Positive or negative factors that affecting the reading habits of secondary school 9th grade students are explained. In this study, it is included activities that make reading permanent and understanding better. Relationship between academic achievement of students in the habit of reading and levels in the habit of reading is examined among the different types of secondary education.