Lise birinci sınıf öğrencilerinin okuma ilgi ve alışkanlıkları üzerine bir araştırma
A study of reading interests and habits of the freshmen at the high school
- Tez No: 162668
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ BOZKAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okuma, okuma ilgisi, okuma alışkanlığı
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
XI ÖZET Bu araştırma, lise birinci sınıf öğrencilerinin okuma ilgi ve alışkanlıkları ile bunları etkileyen etmenleri belirlemek amacıyla İzmir ili, Buca ilçesinde yapılmıştır. Örneklem olarak farklı sosyo- ekonomik çevrelerde bulunan beş okuldan toplam 285 öğrenci seçilmiştir. Bu amaçla örneklem grubuna 3 1 sorudan oluşan bir anket formu doldurtulmuştur. Veriler SPSS programına girilmiş ve veri analizi frekans-yüzde ve çapraz tablo yöntemleri ile yapılmıştır. Ayrıca, hazırlanan“Bilgi Toplama Formu”yla öğrencilerin sosyo-ekonomik durumları, basan durumları ve haftalık olarak ailelerinden aldıkları harçlık miktarlarına ilişkin bilgilerin edinilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen bu verilerle, öğrencilerin okuma ilgi ve alışkanlıkları ile bunları etkileyen etmenlerin tespiti ve cinsiyet, sosyo-ekonomik durum gibi bazı göstergelerle okuma ilgi ve alışkanlığı arasında herhangi bir ilişkinin olup olmadığının ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Araştırmamızdan çıkan bulgulara göre, araştırmamıza katılan öğrencilerden büyük çoğunluğu okumaktan hoşlanmakta ve kitap seçerken en çok kitabın ismine, tavsiyeye, kitap hakkındaki reklama bakmaktadır. Yine araştırmamızda gençlerin en beğendikleri türlerin roman ve hikaye olduğu tespit edilmiştir. En çok bilgi ve kültürlerini arttırmak için okudukları, okuma konusunda büyük çoğunluğunun kimseyi örnek almadığı sonucu çıkmıştır. Yeterince kitap okumayanların ise derslerden vakit bulamadığı için veya televizyon engeline takıldığı için kitap okuyamadığı saptanmıştır. Ayrıca gençler ülkemizdeki bu düşük okuma oranının yukarılara çekilmesi için kütüphanelerin çoğaltılması, kitap reklamlarının ve gençlere yönelik kitapların arttırılması gerektiğim ifade etmişlerdir. Genel itibariyle öğrenciler, en son ne zaman bir kütüphaneye gittiklerini ya da kitap okuduklarını hatırlamamaktadırlar. Kütüphaneye gidenler de daha çok ders çalışmak ve ödevlerine kaynak bulmak için kütüphaneyi kullandıklarını dile getirmektedir. Ayrıca öğrencilerimiz kitap alışverişlerini daha çok birbirleriyle yapmaktadırlar. Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu ayda bir kitap bile okumamakta; okuyanlarsa genellikle tanıtımı çokça yapılan popüler kitapları okumaktadır.Xll Cinsiyete göre bakıldığında, kızların erkeklere göre okumaktan daha çok hoşlandıkları ve kendilerini kitap okuma konusunda daha yeterli buldukları görülmüştür. Gençler arasında en çok okunan türün roman olduğu ve cinsiyet faktörü göz önünde bulundurulduğunda, erkek öğrencilerin kız öğrencilere oranla bu türü daha çok okuduğu saptanmıştır. Sosyo-ekonomik düzeye göre bakıldığında üst SED'e ait okulların öğrencilerinin okumaktan daha çok hoşlandıkları görülmüştür. Son bir yıl içinde hiç kitap okumayanların ya da en son ne zaman bir kitapçıya gittiğini hatırlamayanların oram ise alt SED'de diğerlerine göre daha yüksek çıkmıştır. Hatta anketten çıkan diğer bir ilgi çekici sonuç ise 'Hiç kitap okumadım.' şıkkını işaretleyen öğrencilerin hepsinin alt SED'den olmasıdır.
Özet (Çeviri)
Xlll ABSTRACT This study was conducted in Buca, İzmir to determine the reading habits and interests of the freshmen of the high school. The sample population is 285 students from 5 schools from various socio-economic status. Students answered the scale of 3 1 questions. SPSS was used to find out the data analysis and frequency tables.Besides“the information gathering sheet”was used to see the socio-economic levels of the students. Their success scores and their weekly pocket money. The aim was to understand the relation between the students reading interests, habits and the factors affecting them and the relations between gender and socio-economic status of students and their reading interests and habits. The result show that students love reading and they care about the title of the book the recommendation and publicity of the book while choosing it. They like novel and short story best. They read to learn and to broaden their horizon and most don't take anybody as the role model. Those who cannot read spend more time on watching TV. Students indicate that their should be more public libraries, more publicity on the books and more publication of the books for the high reading rate. Students do not remember when they have gone to the library last and which book they have read last. Those who go to library say they go to library to study their lesson and find references. Student exchange books with each other. Most do not read a book even in a month. Regarding gender, girls read more and see themselves as more capable. Boys read more novels than girls. Regarding the socio-economic status, those at the upper middle class read more. Those at the lover classes have higher percentages of not reading. All of those who picked out. The option“I have never read a book”are from the lower class. Keywords : Reading, reading interests, reading habits.