Ortaokul 8. sınıf görsel sanatlar dersinde çoklu zekâ kuramına dayalı öğretimin başarı, tutum ve kalıcılığa etkisi
The effect of teaching methods based on multiple intelligence theory on success, attitudes and permanence at visual art courses of secondary school's 8th grade
- Tez No: 345304
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞEYDA ERASLAN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanat, Sanat Eğitimi, Görsel Sanatlar, Çoklu Zekâ Kuramı
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 8. sınıf görsel sanatlar dersinde çoklu zekâ kuramına dayalı öğretimin başarı, tutum ve kalıcılığa olan etkisini belirlemektir. Araştırmada deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2012-2013 eğitim öğretim yılında Iğdır ili merkezindeki Atatürk Ortaokulunda öğrenim gören 8. sınıf seviyesindeki bir deney ve bir kontrol grubu ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubu 32, kontrol grubu 31 öğrenciden oluşmaktadır. Üç hafta süren uygulama sürecinde dersler görsel sanatlar kültürü öğrenme alanın ?minyatür? etkinliği ile yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin başarıya olan etkisini ölçmek için başarı testi kullanılmıştır. Öğrenilen bilgilerin kalıcılığını ölçmek amacıyla aynı test üç hafta sonrasında tekrar kullanılmıştır. Öğrencilerin görsel sanatlar dersine yönelik tutumlarını belirlemek amacıyla tutum ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler t-test ile SPSS 17 paket programında analiz edilmiştir. Analizlerde anlamlılık düzeyi 0,05 olarak alınmıştır. Deney ve kontrol grubunda yürütülmüş olan uygulamalar sonucunda; Çoklu Zekâ kuramına dayalı öğretimin kullanıldığı deney grubunun başarı ortalamasının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Kalıcılık testi sonuçlarına göre Çoklu Zekâ kuramına dayalı öğretimin kullanıldığı deney grubunun kalıcılık puanları, kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Yürütülen etkinliklerle öğrencilerin derse karşı olan tutumlarında deney ve kontrol gruplarında, deney grubu lehine anlamlı fark bulunmuştur. Sonuç olarak, Çoklu Zekâ Kuramının sekizinci sınıf görsel sanatlar dersinde başarı, tutum ve kalıcılığa önemli etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim of the study was determining of teaching methods effects based on multiple intelligence theory about success, attitudes and permanence at 8th grade in secondary school visual art courses The methods of research have been conducted on experimental design technique. Working group of the research was 2012-2013 academic years? 8th grade students of Iğdır Atatürk Secondary School and it was established two groups as experimental and control. The groups have been consisted by 32Experimental group and 31 control group students. The three week-long courses was carried out with the