Ortaokul 8. sınıf görsel sanatlar eğitimi sürecinde uygulanan yeni bir yöntemsel yaklaşım: Çoklu zeka kuramı
A new methodological approach in secondary school 8th grade visual arts education: Multiple intelligence theory
  1. Tez No: 560571
  2. Yazar: TUĞRUL KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE OKUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Güzel Sanatlar, Education and Training, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim, Sanat, Sanat eğitimi, Görsel sanatlar, Çoklu zekâ kuramı, Education, Art, Art education, Visual arts, Multiple intelligence theory
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu araştırmanın amacı; ortaokul sekizinci sınıf görsel sanatlar eğitiminde uygulanan çoklu zekâ alanlarına dayalı etkinliklerin öğrenciler üzerindeki başarısı, tutumu ve kalıcılığa olan etkisini belirlemektir. Çalışmada deneysel araştırma desensi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 2018-2019 eğitim öğretim yılında Kırşehir ili Mucur İlçesindeki Şehit Öğretmen Hüseyin Aydemir Hürriyet Ortaokulunda öğrenim gören 8.sınıf şubelerinden 8-C ve 8-E çalışma grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu (8-C) 29 öğrenciden kontrol grubu (8-E) ise 29 öğrenciden oluşmaktadır. Dört hafta süren uygulama sürecinde dersler görsel sanatlar kültürü öğrenme alanın ''Siz Olsaydınız Nasıl Yapardınız" etkinliği ile yürütülmüştür. Bu amaç doğrultusunda; Çoklu Zeka alan etkinliklerinin yürütüldüğü deney grubuna 2 saatlik teorik dersin sonunda 6 saatlik uygulama yapmışlardır. Kontrol grubu ile dersler, öğrenme alanın kazanımına yönelik geleneksel eğitim uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak öğrencilerin başarıya olan etkisini ölçmek için başarı testi kullanılmıştır. Öğrencilerin görsel sanatlar eğitim uygulamasına karşı duyuşsal davranışlarını tespit etmek hedefi ile tutum testi kullanılmıştır. Öğrenilen bilgilerin kalıcılığını belirlemek için kalıcılık testi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler t-test ile SPSS 17 paket programında analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda yapılan istatistikî çözümlemelerde; Deney grubunda yürütülen Çoklu Zeka uygulamalarının öğrencilerin öğrenmeye karşı olan tutumlarında, kontrol grubuna göre daha anlamlı fark bulunmuştur. Çalışma gruplarında yürütülmüş olan uygulamalar sonucunda; Çoklu Zekâ kuramına dayalı öğretimin kullanıldığı deney grubunun başarı ortalamasının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Çoklu Zekâ kuramına dayalı öğretimin uygulandığı deney grubunun kalıcılık puanları, kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, Çoklu Zekâ Kuramının sekizinci sınıf görsel sanatlar dersinde başarı, tutum ve kalıcılığa önemli etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the effects of multiple intelligence based activities on students' achievement, attitude and permanence in eighth grade visual arts education. Experimental research design was used in the study. The study group of the research was determined as 8-C and 8-E from 8th grades of Şehit Öğretmen Hüseyin Aydemir Hürriyet Secondary School in Mucur District of Kırşehir in 2018-2019 academic year.The experimental group (8-C) consists of 29 students and the control group (8-E) consists of 29 students.During the four-week practice period, the lessons were conducted with the“How Would You Do It”activity of the visual arts culture learning area.In accordance with this purpose; at the end of the 2-hour theoretical course, the experimental group made 6 hours of practice in which multiple intelligence activities were conducted.With the control group, traditional education was applied for the acquisition of lessons and learning area.As a data collection tool, achievement test was used to measure the effect on students' achievement.Attitude test was used to determine the students' emotional behaviours towards visual arts education practice. Permanence test was applied to determine the permanence of the learned information. The data obtained from the research were analyzed by t-test in SPSS 17 package program. In the statistical analyses made as a result of the research; In the experimental group, the students' attitudes towards learning were more significant than the control group.As a result of the practices carried out in the working groups; It was seen that the average achievement level of the experimental group using the instruction based on multiple intelligence theory was higher than the control group. The retention scores of the experimental group where teaching based on multiple intelligence theory was applied were higher than the control group. As a result of the study it is concluded that Multiple Intelligence Theory has a significant effect on achievement, attitude and permanence in eighth grade visual arts course.