Ticaret meslek liselerinde verilen muhasebe eğitiminin muhasebecilik mesleğine uygunluğu: Bursa ili örneği
Accounting education eligibility given in vocational trade schools to accountancy profession
  1. Tez No: 345341
  2. Yazar: HAKAN AKSAKALOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİM AKBULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Ticaret Meslek Lisesi, İşletmelerde Beceri Eğitimi, Muhasebecilik Mesleği, Meslek Mensubu, Commercial High School, Business Skills Training, Accountancy Profession, Professional Members of Job
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansman Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Muhasebe eğitimi; işletmelerin muhasebe işlemlerinin yürütülmesi için gerekli muhasebe bilgi ve tekniklerini içeren uygulamalara dayanır. Bu bağlamda, teorik ve pratik bilgi ve becerilerin kazandırıldığı okullar Ticaret Meslek Liseleri?dir. Bu çalışmada, Ticaret Meslek Lisesinde okuyan ve bu öğrencilerin orta öğretimleri sürecince aldıkları eğitim ile, ne derecede muhasebecilik mesleğine uygun olup olmadıkları araştırılmıştır. Araştırma için, Ticaret Meslek Lisesinde öğrenim gören ve 12. Sınıfta İşletmelerde Beceri Eğitimi uygulaması adı altında, muhasebe bürolarında staj yapan öğrenciler için, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlere 20 soruluk anket uygulanmış ve 4 yıllık lise döneminde, verilen eğitim ile öğrencilerin mesleğe uygun hale gelip gelmedikleri ölçülmeye çalışılmıştır. Bununla ilgili olarak, Bursa?da faaliyet gösteren 295 meslek mensubuna anket uygulanmıştır. Ticaret Meslek Liselerinde öğrenim görmüş olan öğrencilerin, bu süre zarfında aldıkları eğitim ile staj döneminde başarılı olamadıkları, adapte olana kadar zorlandıkları ve Ticaret Meslek Liseleri?nde verilen muhasebe eğitimi ile meslek mensubu olabilmelerinin zor olduğu şeklinde bir kanıya varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Accounting education is based on the businesses with accounting practices and techniques of accounting information required for the conduct of operations. In this regard, the theoretical and practical knowledge and skills are achieved in Vocational High Schools. In this study, the students in Commerce and Vocational High School have been investigated for whether they are compatible or not to accountancy profession during the phase of secondary education they receive, For research, public accountants were questionnaire (20-items) for the students who are studying Commercial Vocational High School and the 12 grade-students who have internship in accounting offices under the name of Business Skills Training, and a 4-year high school phase, whether the students come into line with the profession has been measured. In this regard, 295 members of profession in Bursa completed the questionnaire. Commercial Vocational High School students who have been trained during this time period of their education, we convicted that they are not successful until they are forced to adapt and it is difficult to be a member of the accounting with the training of Trade Vocational High Schools they receive