Uluslararası ikili polis işbirliğinde irtibat görevlilerinin rolü: Emniyet müşavirleri ve emniyet ataşeleri örneği
The role of the liason officers in the international bilateral police cooperation: An example of security counsellors and attachés of Turkish national police
- Tez No: 345357
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL DİNÇER GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Polis İşbirliği, Uluslararası İkili Polis İşbirliği, Polis İrtibat Görevlileri, Emniyet Müşavirleri, Emniyet Ataşeleri, International Police Cooperation, International Bilateral Police Cooperation, Police Liaison Officers, Security Counsellors, Security Attachés
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu tezin amacı, uluslararası alanda polisiye işbirliklerinin en klasik ve yaygın şekli olan uluslararası ikili polis işbirliği perspektifinde polis irtibat görevlilerinin rol ve fonksiyonlarının keşfedilmesi ve ortaya konulmasıdır. Uluslararası ve sınıraşan suçlarla mücadelenin giderek artan bir şekilde ortak işbirliğini gerektirdiği günümüz dünyasında, polis irtibat görevlilerinin ve Emniyet Genel Müdürlüğü özelinde Emniyet Müşavir ve Ataşelerinin, uluslararası arenada polis işbirliğini tesis etme noktasında ne tür görevler üstlendiklerinin tespiti için öncelikle literatür taraması yapılmış, konuyla ilgili önceki yapılmış çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca araştıma kapsamında dört kıtada ABD, Azerbaycan, Belçika, Kazakistan, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Sudan ve Yunanistan ülkelerinde görev yapan toplam 9 Emniyet Müşaviri ve Almanya?da görev yapan 1 Emniyet Ataşesi ile yüz yüze mülakatlar yapılmış ve veriler betimsel analize tabi tutulmuştur. Tüm bu kaynaklardan toplanan veriler analiz edilerek, sonuç bölümünde Emniyet Teşkilatının yurtdışı teşkilatı ve görevlendirdiği polis irtibat görevlileri ile ilgili değerlendirme ve önerilerde bulunulmuştur. Sonuç olarak, Emniyet Teşkilatı bazı gelişmiş ülkelerin erken dönemlerden itibaren faaliyet gösterdiği bu alanda daha etkin ve sürdürülebilir bir politika izleme yolları üzerinde çalışmalıdır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to explore and define the role and functions of the liason officers in the international bilateral police cooperation, which is the most common and conventional form of international police cooperation. To define the role of police liaison officers, and in particular security counsellors and attachés of Turkish National Police regarding international police cooperation issues in new world order which requires more and more cooperation against international and transnational crimes, literature review was performed and related studies were examined. Furthermore within the context of this research, 9 security counsellors of Turkish National Police working in USA, Azerbaijan, Belgium, Kazakhstan, Uzbekistan, Pakistan, Russia, Sudan, Greece, and 1 security attaché of Turkish National Police working in Germany were interviewed and these interviews were depicted. All the data that gathered from these sources were analysed, and in conclusion what kind of evaluations and policy implications can be derived from the current situation of the organization abroad and liaison officers of Turkish National Police were explained. All in all, Turkish National Police should strive to develop efficient and sustainable policies with regard to this field in which some countries have great experiences, starting to be active long time ago.