Sınıraşan suç örgütleriyle mücadele: Bosna-Hersek ve Türkiye örneği
The fight against transnational criminal organizations: Cases of Bosnia and Herzegovina & Turkey
  1. Tez No: 345358
  2. Yazar: MEZEN DERVİSEVİC
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN ÖMER DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Organize Suç, Sınıraşan Örgütlü Suç, Küreselleşme, Bosna-Hersek, Türkiye, Organized Crime, Transnational Organized Crime, Globalization, Bosnia-Herzegovina, Turkey
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Polis Akademisi
  10. Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Güvenlik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Gelişen ve değişen teknolojiye bağlı olarak suç kavramı da artık ülkeler ve milletler sınırını açmış ve buna paralel olarak ?sınıraşan suçlar? artık daha çok telaffuz edilir olmuştur. Eskiden bir ülke veya bir bölgede faaliyet gösteren suç grupları artık küreselleşme ile birlikte sınırların ötesine geçmiştir. Sınıraşan örgütlü suçlar yapılanmasının altını dolduran suç örgütlenmeleri artık dünyayı tehdit eden en önemli tehlikelerden biri haline gelmiştir. Suç artık klasik anlamda değil, her türlü bilimsel, siyasi, ekonomik ve teknolojik gelişmeyi takip eden ve hızla bunlara adapte olabilen örgütlü bir yapıya dönüşmüştür. Bu çalışmada, Bosna-Hersek ve Türkiye modelleri karşılaştırmalı bir biçimde incelenecektir. Sınıraşan organize suçlarla mücadele bakımından bazı noktalarda birbirleriyle benzer faaliyeteler gösteren, bazı noktalarda ise tamamen farklı politikalar takip eden bu iki ülkenin mücadele yöntemleri analiz edilecektir. Bosna-Hersek ve Türkiye modelleri analiz edilirken aynı zamanda da ülkeler arasındaki işbirliği ve ortak mücadele yöntemleri araştırılacaktır. Özellikle Bosna-Hersek?in Türkiye modelinden ulusal ve uluslararası alanda ne gibi dersler çıkarabileceğine de vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Depending on the changing technology, the concept of crime exceeds the limit of nations and people and in parallel, the term ?transnational crime? is now more pronounced. Criminal groups operating in the past, is no longer actingin one country or in a region, but have gone far beyond the borderswith the effects of globalization. Transnational organized crimesare now handled by the network of different local organizations and now threaten the world as one of the most important threats. Crime is no longer in the classic sense. Criminal organizations can adapt to all kinds of scientific, political, economic, and technological improvements. In this study, the concept of transnational organized crime will be introduced and specifically cases of Bosnia-Herzegovina and Turkey will be examined in a comparative way. Both countries are examples of similar contexts in terms of criminal acitivites; however, they also totally differ in their policies at some points. The methods in combating organized crime will be analyzed considering the similarities and differences. Moreover, cooperation among countries and joint efforts in the fight against organized crime will be detailed. This study finally underlines the lessons that Bosnia-Herzegovina may domestically and internationally take from Turkey?s model.