353 numaralı Afyonkarahisar Şer'iyye Sicili'nin traskripsiyonu ve değerlendirilmesi
Number 535 Afyonkarahisar Sharia Record tranktipsion and evaluate
- Tez No: 345438
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Afyonkarahisar, Karahisar-ı Sahib, ShariaRecord
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Genel ve yerel yönetim modeli, sosyal hayat ve iktisadi hayata dair önemli bilgilerin bulunması nedeni ile Şer`iyye Sicilleri, tarih çalışmalarının ana kaynaklarının başında gelmektedir. Bu çalışmada H.1134-1135 (M.1722-1723) yılları arasını kapsayan 535 Numaralı Karahisâr-ı Sâhib Şer'iyye Sicili incelenmiştir. Bu defter, Karahisâr-ı Sâhib Sancağına ait olmakla birlikte, Osmanlı Devleti?ni genel olarak ilgilendiren para-fiyat, alım-satım, vergi, adli vakalar vb. belgeleri muhtevi olması sebebiyle ayrıca önem taşımaktadır. Defterde bulunan 178 belgenin transkripsiyonu yapılarak değerlendirilmiştir. Buna göre tez, giriş bölümü hariç üç ana bölümden oluşmuştur. Bu çalışma ile, gerek defterdeki belgelerden ve gerekse diğer kaynaklardan faydalanılarak Afyonkarahisar hakkında yapılacak başka araştırmalara katkı sağlayacak bir tez vücuda getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Because of the presence of importantinformation in it relatedtostatemanagement, localmanagement model, socialandeconomic life, ShariaRecords is one of the main sources of historicalstudies. InthisStudy, Karahisâr-i SâhibSariaRecord No:535 covering H. 1134-1135 (M. 1722-1723) yearswasexamined. Althoughthisdocument is relatedtoKarahisâr-ı Sâhib Sancağı, but It is alsoimportantduetocontainingsuchdocumentsrelatedtomoney-price, trading, tax, legal casesandso on aboutthe generalinterest of theOttomanEmpire. 178 of thedocument in thebookweretranslatedandevaluated. Accordingtothis, thesisconsists of three main partsexcepttheprologue. Benefitingfromboth of theseassessmentsandothersources, Wetriedtocreate a resourceabout Afyonkarahisar which can be used in thestudies ofSharia Court Records No. 535