Anadolu'daki tarih öncesi Ana Tanrıça figürlerinin mısır pastası ve metal kullanılarak çağdaş takı formunda yorumlanması
Interpretation of the Anatolian prehistoric Mother Goddess figurines in contemporary jewelry forms using egyptian paste and metal
  1. Tez No: 345445
  2. Yazar: A. DİDEM ENGİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SERKAN İLDEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Mısır Çamuru, Takı, Ana Tanrıça, Metal, Egyptian Paste, Jewelry, Mother Goddess, Metal
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışmada, Mısır Pastası kullanılarak tarih öncesi Ana Tanrıça formları oluşturulmuş ve farklı metallerle birleştirilerek takı objeleri yapılmıştır. Yapılan Ana Tanrıça formları idol boyutlarında (3-10 cm) olup, form detaylarının daha iyi oluşturulabilmesi ve pişirim sonrası deformasyonların oluşmaması için elle şekillendirme ve efloresans sırlama teknikleri tercih edilmiştir. Pişirim sonrasında elde edilen Ana Tanrıça formları yine elle şekillendirilen bakır, pirinç ve gümüş metalleri kullanılarak kuyumcu tezgâhında takı objesi haline getirilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
In this study, the pre-historic Mother Goddess forms was created using Egyptian paste and jewelry objects was made by combining them with different metals. Mother Goddess forms was made in idol size as having 3x10 cm dimension, and to create better details of the form and to avoid deformations after firing, shaping by hand and efloresans glazing techniques were preferred. Mother Goddess forms obtained after being fired transformed into jewelry objects using copper, brass and silver metals at jewelry workbench by also hand-shaping.