Zekat verilecek yerler bağlamında 'fi sebilillah'
Zakat in the contex of the places 'fi sebilillah' thesis
  1. Tez No: 345510
  2. Yazar: HALİL AKBAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEVKET TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Zekât, Fî sebîlillâh, Allah yolu, Zakat, Fi sebilillah, The way of Allah
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Zekât verilecek yerler bağlamında“fî sebîlillâh”isimli tezimiz giriş ve sonuç bölümleri hariç olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Zekât'ın kavramsal analizi yapılmış ve zekât verilecek sınıflar ana hatlarıyla incelenmiştir. İkinci bölümde ise; Zekât verilecek yerlerden biri olan“fî sebîlillâh”sınıfının kavramsal analizi, tefsirlerde bu kavramın nasıl değerlendirildiği, hadislerde hangi anlamlarda kullanıldığı, fıkıh mezheplerinin bu kavramın kapsamı ve sınırları konusundaki düşünceleri ve son olarak muâsır âlimlerin ve zekât kanunu hazırlamış bazı ülkelerin bu kavrama ilişkin çağdaş yaklaşımlar ele alınmıştır. Sonuç bölümünde ise araştırmamız sonucu elde ettiğimiz neticeyi özetledik.
Özet (Çeviri)
Zakat in the context of the places where“fi sebilillah”thesis is divided into two parts with the exception of the introduction and conclusion sections. In the first chapter the zekat's conceptual analysis have been done and in the main lines were investigated In the second part, it was tackled conceptual analysis of the Ti sebilillah' class which is one of the zakat's way how this concept is evaluated by the commentaries,in which meaning is used in hadith thoughts of denominations of fiqh about scope and limitation of this concept, finally, contemporary scholars and some countries who made the law of fiqh concerning of what is their contemporary approach. We have summarized in the conclusion The outcome of the research results.