An attempt of measuring art taste of a group of music students in Ankara
Ankara'daki bir grup müzik öğrencisinin sanat beğenisini ölçmeye dair çalışma
- Tez No: 345582
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞATAY TOPAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: ArtTaste, Social Capital, Cultural Capital, Economic Capita, Sanat Beğenisi, Sosyal Sermaye, Kültürel Sermaye, Ekonomik Sermaye
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
1984de yayımlanmasından bu yana, Bourdieunun öncül kitabı olan Distinction beğenilmiş, taklit edilmiş ve tartışılmıştır. Beğenilerin sosyal, kültürel,ekonomik sermayeyle ilişki içinde nasıl şekillendiği araştırma sorusundan yola çıkarak, bu çalışma, Ankara Kızılay kent merkezli bir müzik evinde bağlama dersi alan öğrencileri değişik beğenilerine betimsel bir analiz getirmeyi amaçlamaktadır. Beğenileri analiz etmek için, Bourdieu tarafından 1980lerde yapılmış ilk orijinal çalışmayı odak alıp, daha sonra İngiltere?de yapılan çalışmayla operasyonel hale getirerek, bu çalışma, sosyal, ekonomik ve kültürel sermayeyi ve beğenileri ölçen alt başlıklar içeren uzun süren mülakatlarla genç öğrencilerin beğenilerini sorgulamayı hedeflemektedir.. Bu tezin, sanat sosyolojisi alanındaki en önemli katkısı, kültürel tüketim ve beğenileri değerlendirmek için Türkiye'ye uyarlanmış bir metodolojik araç geliştirmeyi amaç edinmiş olmasıdır. Daha açıkça ifade etmek gerekirse, bu tez, kent merkezli bir müzik evindeki müzik öğrencilerinin müzik beğenilerini ölçmek için Türkiye?de bir ilk girişimdir.
Özet (Çeviri)
Since its publication in 1984, Pierre Bourdieu?s prominent work called Distinction has been admired, imitated and discussed. Based on the research question of how tastes are shaped within relation to cultural capital, social capital and economic capital, this study aims to develop a descriptive analysis to measure different tastes of baglama students, regularly attending an urban?based music house, in Kızılay, Ankara. In order to trace the original study conducted by Bourdieu in 1980s to measure the tastes and stick to the later study in Britain which is more applicable and easier to operationalize, this study aims to question tastes of young people attending baglama courses, based on a long?lasting interview including subsections observing social/cultural/economic capital and tastes of interviewees.The most important contribution of this thesis in the field of sociology of art is that it aims to develop a methodological tool adapted to Turkey in order to assess cultural consumption and taste. More explicitly, it is the first attempt in Turkey to measure art taste of music students in an urban based music house.