Neoliberal transformation and professional middle classes: Case of engineers in Turkey
Neoliberal dönüşüm ve profesyonel orta sınıflar: Türkiye'deki mühendisler örneği
  1. Tez No: 345583
  2. Yazar: YELİZ GÜNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA UMUT BEŞPINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Neoliberalism, Professional Middle Class(es), Engineer, Neoliberal Citizenship, Neoliberalizm, Profesyonel Orta Sınıf(lar), Mühendis, Neoliberal Vatandaşlık
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 186
Özet
Neoliberalizm, yalnızca söylemsel/algısal düzeyde değil, aynı zamanda pratikler/deneyimler düzeyinde de hegemonik hale gelerek toplumsal yaşamın tüm alanlarına sızmayı başarmaktadır. Bu açıdan, neoliberalizmin toplumda nasıl hegemonik hale geldiği ve orta sınıfların bu proje için bir toplumsal taban oluşturup oluşturmadığı sorularına ipuçları bulmak amacı ile, bu tezde neoliberal kültür ve rasyonalitenin profesyonel orta sınıflar arasında hangi yollar ile bir sınıf pratiği olarak deneyimlendiğini anlamak amaçlanmıştır. Profesyonel orta sınıfların 1980 sonrası dönemde, öz-sorumluluk, öz-yönetim ve girişimcilik gibi değerler ile özdeşleştirilerek `ideal? neoliberal vatandaşlar/özneler olarak tarif edildiğini vurgulayarak, neoliberal dönüşüm ile birlikte devletin üretim yapan kurumlarının özelleştirilmesi, istihdam yapısındaki dönüşüm, sosyal vatandaşlık ve örgütlenme/siyaset pratiklerindeki değişmenin profesyonel orta sınıflar arasında hangi mekanizmalar aracılığı ile ve ne derecede meşrulaştırıldığı sorgulanmaktadır. Ankara?da çalışan ve yaşayan mühendisler arasında yapılan derinlikli birebir görüşmeler ile toplanan verinin analizi ile, emek piyasası güvencesizleşir ve sosyal haklar metalaşırken, hayat standartlarını daha da yükseltme ve emek piyasasında kaybedilen statünün geri kazanılması kaygısı ile, mühendislerin iş hayatlarında ve refah konularında yaşadıkları problemler için bireyselleştirilmiş çözümler aramayı tercih ettikleri ve bu durumun da onların kolektif çözümler için siyaset yapma ve örgütlenme pratiklerine yabancılaşmalarına sebep olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun bir sonucu olarak, profesyonel orta sınıflar, sosyal-eşitlikçi duruşlarına rağmen neoliberal vatandaş/özne rolünü kabul etmekte ve pratikleri ve ideolojik pozisyonları arasında oluşan bu çelişki ile başetmek için farklı meşrulaştırma stratejilerine başvurmaktadırlar.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to understand how neoliberal transformation has been perceived and experienced by professional middle classes, with a specific focus on engineers in Turkey. Neoliberalism penetrates into every field of social life by establishing its hegemony not only at discoursive/perceptual level, but also at practical/experiential level. In this respect, in an attempt to find clues for the broad question of how neoliberalism becomes hegemonic and whether middle classes constitute a social base for this project, this thesis focuses on different ways that neoliberal culture and rationality are experienced as a class practice among professional middle classes. By emphasizing that the post-1980 period?s professional middle classes have been depicted as the `ideal? neoliberal citizens/subjects who are identified with the values of self-responsibility, self-governmentality and entrepreneurship, I question the mechanisms through which privatization of state economic enterprises, change in the employment structure, social citizenship practices and practices of unionization and politics are legitimized by these classes. By analyzing the fieldwork data gathered from engineers working and living in Ankara, I conclude that under the conditions of increasing precariousness in the labour market and commodification of social rights, with extreme concern of increasing their life standards and gaining status in the labor market, engineers mainly seek for individualized solutions for their problems in work life and welfare issues, which make them alienated to politics and unionization for collective solutions. Consequently, professional middle classes accept neoliberal citizen/subject role despite their social egalitarian concerns and they produce different legitimization mechanisms to cope with the discrepancy between their practices and ideological position.