Discrimination experienced by disabled employees in the public sector: Institutional discrimination area
Kurumsal ayrımcılık alanı olarak kamu sektöründe çalışan engellilerin yaşadıkları ayrımcılık
- Tez No: 345585
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE GÜNDÜZ HOŞGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Employment of Disabled, Disability Models, Institutional Discrimination, Disability Harassment, Engellilerin İstihdamı, Engellilik Modelleri, Kurumsal Ayrımcılık, Engelli Tacizi
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Politika Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
This study is an attempt to analyze the discriminatory practices in the public sector within institutionalized form disabled employees faced. The exclusion of disabled people from the private sector forces disabled people to prefer the public sector that allow analyzing the discrimination in the public sector. Their employment is an obligation to be fulfilled by law and therefore they are considered around“burden”paradigm than an employee constitutes the traces of discrimination. The combination of institutional discrimination and disability harassment constitute on the one hand“invisible barriers”to satisfactory employment in public sector, on the other hand make discrimination visible in it. State, its institutions and society have shaped disabled people's life through modeling and defining them. In other words, the mainstream activities of disabled people are influenced by disability models and definitions. Medical model conceptualizes the“normality”and excludes people who do not fit to the conceptualization of“normal”that set a ground for marginalization of disabled people. In this context, employment conditions are greatly influenced by medical model adopted by the public sector.
Özet (Çeviri)
Bu çalışma, kamu sektöründe engellilerin yaşadıkları kurumsallaşmış ayrımcılık pratiklerini inceleme girişimidir. Özel sektörden dışlanan engellilerin zorunlu olarak kamu sektörünü tercih etmeleri, kamu sektöründeki ayrımcılık pratiklerini incelemeyi mümkün kılmaktadır. Engelli istihdamının kanunen zorunlu tutulması ve buna bağlı olarak, bir çalışandan çok“yük”paradigması etrafında değerlendirilmeleri, kamu sektöründe engelli ayrımcılığının izlerini teşkil etmektedir. Kurumsal ayrımcılık ve engelli tacizi bir taraftan kamu sektöründe makbul istihdamın önünde“görünmez bariyerler”oluştururken, bir diğer taraftan ayrımcılığı görünürleştirmektedir. Devlet, kurumları ve toplum, engellileri modelleyip tanımlar geliştirerek engellilerin hayatlarını şekillendirmektedir. Bir başka deyişle, engellilerin ana akım aktiviteleri engellilik modelleri ve tanımları etrafında vücut bulmaktadır. Medikal model normalliği kavramsallaştırmakta ve normallik tanımına uymayan kişileri dışlayarak engellilerin marjinalize edilmesine zemin hazırlamaktadır. Bu bağlamda, istihdam koşulları kamu sektörünün benimsediği medikal model tarafından belirlenmektedir.