Negotiating parent care among siblings
Kardeşler arası ebeveyn bakımı müzakeresi
- Tez No: 345584
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİBEL KALAYCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aging, parent care, filial responsibility, negotiation, life course, Yaşlılık, ebeveyn bakımı, evlat sorumluluğu, müzakere, yaşam döngüsü
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma yetişkin çocuklar tarafından verilen ebeveyn bakımı düzenlemelerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yetişkin çocukların ebevyn bakımı görev ve sorumluluklarını nasıl bölüştükleri ve müzakere ettiklerini anlayabilmek için, sadece kardeşler arası etkileşimlerin değil aynı zamanda toplumsal cinsiyet, sosyo ekonomik statü (SES) ve aile kompozisyonu gibi yapısal etmenlerin de üstünde temellenen bir analiz kullanılmaktadır. Bakım düzenlemelerinin, farklı kardeş gruplarında, SES ve aile kompozisyon farklılıklarına göre çeşitlenmesi beklenmektedir. Bu beklentiye uygun olarak, düşük ve orta SES kız-kız, kız-erkek ve erkek-erkek kardeş çiftleri derinlemesine görüşmeler için seçilmiştir. Bu niteliksel çalışmanın bir sonucu olarak, kardeş gruplarının SES ve toplumsal cinsiyet kompozisyonlarının ebeveyn bakımının kardeşler arasındaki hem müzakeresi hem de bölüşümüne büyük bir etkisi olduğu farkedilmiştir. Ek olarak, ebevyn bakım düzenlemelerinin hem düşük hem de orta SES gruplarında dönüşümden geçtiği gözlemlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, ebeveyn bakımı düzenlemesinin, hem yapısal hem de etkileşimsel dinamikleri içeren karmaşık bir sürecin sonucu olduğu ve ayrıca yaşam döngüsü içerisinde değişime açık olduğu savına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the arrangements of parent care by adult children. To understand how adult children divide and negotiate parent care tasks and responsibilities among themselves, an analysis based on not only interactions among siblings but also on some structural factors such as gender, socioeconomic status (SES) and family composition is employed. The care arrangements are expected to vary in different sibling groups depending on SES and family composition differences. In line with this expectation, sister-sister, sister-brother and brother-brother sibling dyads from low and middle SES groups were selected for in-depth interviews. As a result of this qualitative study, it is noted that SES and gender composition of sibling groups create great impact on both negotiation and division of parent care among siblings. In addition, `transformation? of parent care arrangements is observed to be taking place in both low and middle SES groups. This study has concluded that parent care arrangement is an outcome of complex process including both structural and interactional dynamics, also subject to change over life course.