Yeni toplumsal hareketler: Türkiye'de hayvan hakları savunuculuğu ve sosyal medya
New social movements: Animal rights advocacy and social media in Turkey
- Tez No: 345643
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN HAYDARİ PAKKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Sosyoloji, Radio and Television, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yeni Toplumsal Hareketler, Hayvan Hakları, Sivil Toplum Kuruluşları, Yeni İletişim Teknolojileri, Sosyal Medya, New Social Movements, Animal Rights, Non-Governmental Organizations, Modern Communication Technology, Social Media
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma yeni toplumsal hareketler bağlamında Türkiye?de hayvan hakları savunuculuğunu yapan sivil toplum kuruluşlarının faaliyetlerini ve yeni iletişim teknolojilerinin STK faaliyetlerinin etkinliğini artırmada taşıdığı potansiyelleri tartışır. Tezin kapsamını Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP), Doğayı ve Hayvanları Koruma Derneği (DOHAYKO) ve Yaşam Hakkında Saygı (YHS) oluşturur. Hayvan haklarını savunuculuğunda faaliyet gösteren bu sivil toplum kuruluşlarının web siteleri ve Facebook sayfaları organizasyonların kendilerini tanımlama biçimleri, örgütlenme şekilleri, iktidar ile kurdukları ilişki ve hayvan haklarını tanımlama biçimlerine göre incelenir. Bu kuruluşların hükümetin 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanununda yapmak istediği değişikliği karşı gerçekleştirdikleri faaliyetler üzerinden hayvan hakları sorununa çözüm önerme yolunda sosyal medyanın etkin bir mecra olduğunu savunur.
Özet (Çeviri)
This study shows the activities of non-governmental organizations advocating animal rights in Turkey and the potential of new communication technologies in enhancing the effectiveness of NGO activities in the context of the new social movements. The scope of the thesis consists of Animal Rights Federation (HAYTAP), The Nature and Animal Protection Association (DOHAYKO) and Respect About Life (YHS). Websites and Facebook pages of these non-governmental organizations which active in the animal rights advocacy are examined according to the ways that organizations use to identify themselves, forms of organization, their relationship with the goverment and the identification ways of animal rights. These organizations argue that social media is an effective facility to propose solutions for the problems of animal rights through the activities against the change in The Animal Protection Act 5199 that requested by the goverment.