12 Mart 1971 muhtırası, 12 Eylül 1980 darbesi ve 28 Şubat sürecinde bir politikacı olarak Süleyman Demirel'in farklı konum ve tepkileri
The memorandum of 12th March in 1971, the coup of 12th September in 1980 and the different position and responses of Suleyman Demirel as a politician during the 28th February
- Tez No: 345744
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULVAHAP KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Demirel, 12 Mart, 12 Eylül, Askeri, Cumhurbaşkanı, Demirel, 12 March, 12 September, Military, President
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Yaklaşık olarak kırk yıl Türkiye Cumhuriyeti siyasi hayatında etkin bir şekilde rol almış Süleyman Demirel kuşkusuz önemli bir yere sahip olmuştur. 1962 yılında Adalet Partisi?ne üye olmuş ve 1965 seçimleri ile tek başına iktidar olmuştur. Türk siyasetinin en genç başbakanı ve uzun yıllar başbakanlık görevinde bulunan ikinci siyasetçisi olmuştur. Özellikle 12 Mart ve 12 Eylül gibi askeri müdahalelere maruz kalarak siyasetten uzaklaşması beklenen Süleyman Demirel, hırsı ve inancı ile Türk siyasetinde etkin bir şekilde var olmayı başarmıştır. 1987 yılında siyaset yasağının kalkmasıyla Doğru Yol Partisi?nin Genel Başkanı olarak 1991 seçimlerinde DYP-SHP Koalisyonu ile yeniden başbakan olmuştur. 1993 yılında Turgut Özal?ın vefatı ile Cumhurbaşkanı seçilen Süleyman Demirel 16 Mayıs 2000 tarihinde görevinin sona ermesiyle aktif siyasi hayatına son vermiştir.
Özet (Çeviri)
Süleyman Demirel had a part in politics of Turkish republic approximately 40 years and surely he had an important position. In 1962 he became the member of justice political party and he came to power by yourself thanks to 1965 election. He became the second politician as the most youngest prime minister who was on duty long years. People were expected him retire from politics especially when he was exposed to military intervention which happened both 12 march and 12 september. On the contrary of those thoughts he succeeded to be in politics through his belief and ambition. When his political ban was removed in 1987 he became the general president of DYP and in 1991 he became again prime minister with the coalition of DYP-SHP. With the death of Turgut Özal, Süleyman Demirel elected as a president of the republic. On 16 may 2000 his active politics came to an end.