Türk basınında 12 Mart olayı
Turkish press for more than 12 March events
- Tez No: 241530
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEHMET EMİN ELMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Siyasal Bilimler, Türk İnkılap Tarihi, Journalism, Political Science, History of Turkish Revolution
- Anahtar Kelimeler: Ordu, Askeri Darbe, 12 Mart Muhtırası, Tercüman ? Cumhuriyet ? Siyaset, Army, Army Coup, 12nd March Memorandum, Tercüman, Cumhuriyet, Politics
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Türk siyasi tarihinde ordunun özel bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle tarih boyunca ordu-siyaset ilişkileri girift bir şekilde var olmaya devam etmiştir.Cumhuriyet Döneminde ülkenin kuruluş aşamasında ve devrimlerin yerleştirilmesinde ordudan destek alınmıştır. Böylece, Türk Silahlı Kuvvetleri kendini Cumhuriyet Yönetiminin bekçisi, koruyucusu olarak kabul etmeye başlamıştır.Bu inançla yetişen subaylar, iktidar partilerinde kendilerince gördükleri yanlış uygulamaları müdahale ederek düzeltme yoluna gitmeye başlamıştır. Bu yöndeki ilk askeri müdahale 27 Mayıs 1960'da yapılan darbedir. Amaçları bozulan politik dengeyi düzeltmektir.27 Mayıs ile Cumhuriyet tarihimizde açılan müdahale dönemi 12 Mart 1971'de dönemin hükümetine verilen askeri muhtıra ve iktidarın yönetimden çekilmesiyle devam etmiştir.Askerin gölgesi Türk Demokrasisi üzerinde ?Demokles' in Kılıcı? gibi sallanmıştır. Bu müdahaleyi sonraki dönemde 12 Eylül 1980'de askeri darbesi de takip etmiştir. Bunlara 28 Şubat 1997'deki post-modem darbesi ve 27 Nisan 2007'deki e-muhtırayı da ekleyebiliriz.Askeri müdahalelere giden süreçte Türk basının bir bölümü de bu müdahaleleri desteklemiştir. Bunda Türk basını ve aydınlarından bir bölümünün Türkiye'nin gelişmesi ve modernleşmesinin asker eli ile daha çabuk olacağına inanmaları etkili olmuştur.Hiç şüphesiz askeri müdahaleler Türkiye de demokrasi kültürünün kurumsallaşması üzerinde en büyük engeli oluşturmaktadır. Zaman içinde Türkiye'nin gelişmesi, zenginleşmesi, bilinçlenmesi ile hiç şüphesiz bu müdahaleler azalacaktır.
Özet (Çeviri)
The army has had a special structure in Turkish political history. For this reason, during the history the relatianships between the army and politcs have continued.At the Republic Time, during the independence period and establishing the revalutions, there has been a support from the army. Thus, Turkish Armed Forces has felt as a guardian and protective of the republic administration itself.The officers educated with this belief, have made an interferance in the parties in power to correct them. The first military interfarence has been an army coup on 27 th May, 1960. Their aim? s been to correct the destroyed political balance. A period, began with this army coup, has continued on 12nd March, 1971 when military memorandum and the party in power have withdrawn .The shadow of the army on Turkish democracy has swing like the sword of Demokles. An army coup on 12th September, has followed the other. We can add a post-modern army coup on 28th February, 1997 and a memorandum on 27th April, 2007.In this period with military interferance, the Turkish press has supported them. This is because of the belief of Turkish press and some intellectuels on the modernization and development of Turkey would be faster with army force.There is no doubt the military interferances have made difficulties to the democracy culture. In a time, no doubt, by the development of Turkey, becoming rich, and becoming consciouns, these interferances will be less.