Antalya'da yer alan Osmanlı Dönemi tek kubbeli cami ve mescitler
Single-domed Ottoman masjids and mosques built in Antalya
  1. Tez No: 345774
  2. Yazar: SERKAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DENKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Osmanlı, Cami, Mescit, Tek Kubbe, Mimari, Antalya, Ottoman, Mosque, Masjid, Single dome, Architecture
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 304
Özet
Bu çalışmada Antalya ili ve ilçelerinde, Osmanlı Dönemi'nde inşa edilmiş olan tek kubbeli cami ve mescitler ele alınmıştır.Tez, ?Giriş?, ?Katalog?, ?Değerlendirme? ve ?Sonuç? olmak üzere dört ana başlık altında incelenmiştir.Birinci bölüm olan ?Giriş? kısmında; konunun tanımı, amacı ve sınırlandırılması yapılmış; araştırmanın yöntemi ortaya konulmuş, konu ile ilgili kaynaklar değerlendirilmiş ve Antalya'nın tarihçesine kısaca değinilmiştir.?Katalog? bölümünde Osmanlı döneminde Antalya'da inşa edilen cami ve mescitlerin sahip oldukları bütün mimari ve diğer özellikleri tanıtılmıştır.?Değerlendirme? bölümünde katalogda yer alan yapılar plan, malzeme, süsleme, yapı elemanları, cephe elemanları, kitabeler gibi ana başlıklar altında, hem kendi içerisinde hem de çağdaş örneklerle karşılaştırılmıştır.?Sonuç? bölümünde araştırmanın sonucunda elde edilen bulgulara dayanarak genel yargılar ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis analyzes single-domed Ottoman mosques and masjids in Antalya and its surrounding region.The dissertation consists of four basic chapters: Introduction, Catalogue, Assessment and Conclusion.In the introductory section, the description, objective and limits relating the main topic are explained along with the research method. This chapter also contains some details of the related resources and a brief history of Antalya.In the catalogue chapter, the whole architectural characteristics of the mosques and masjids built in Antalya during the Ottoman period are introduced individually.In the assessment chapter, architectural works are compared both within themselves and with the contemporary examples under the titles of plan, material, ornamentation, construction elements, facade elements and inscriptions.The conclusion chapter puts forward some thoughts depending upon the findings obtained through the research.